Otoimmuniteyi azaltmak, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve hücrelerimizi korumak için dikkat edilmesi gerekenler;
Hayvansal proteinlerden (et, yumurta, süt ve süt ürünleri) mümkün olduğunca uzak durmak
Beyaz un ve onunla üretilmiş her türlü besinden uzak durmak
Şeker ve tatlandırıcılardan uzak durmak
Protein ihtiyacımızı da karbonhidrat ihtiyacımızı da sebzeler, meyveler ve bakliyatlardan (mercimek, kuru fasülye, nohut vb) karşılamak
Yağ ihtiyacımızı kabuklu yemişlerden (ceviz, fındık, badem vb) ve gerçek tohumlardan (zeytin, ayçiçeği, keten tohumu, kabak çekirdeği vb) ve soyadan karşılamak
Zencefil, zerdeçal gibi doğal iltihap önleyici gıdaları diyetimize eklemek
Bol su içmek
Romatolojik hastalıkların tedavisinde ilaçlara ek olarak beslenmeye de dikkat edilmesi tedavinin başarısını artıracaktır. Hastalıkları daha kolay kontrol altına alabiliriz ve ilaç sayılarını ve dozlarını azaltma şansına sahip olabiliriz.
Bu tarz bir beslenme ile ideal kiloya da rahatlıkla ulaşılabilir. Böylece özellikle eklem hasarına yol açan romatizmalarda kilo kaybetmiş olmak, eklem ağrılarının ve hasarın da azalmasına yardımcı olacaktır.
Romatizma türleri de tedavisi de her hasta için farklıdır. Yani hastaya özel bir ilaç ve diyet programı ile daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Tedaviye mutlaka probiyotiklerin, D vitamininin ve omega-3’ün de eklenmesi gereklidir.
ROMATİZMAL HASTALILARDA GÜNLÜK YAŞAM ÖĞÜTLERİ
Romatizmal hastalıkların çoğu kroniktir. Yani ömür boyu sürer ancak hep aynı şiddette devam ettiği anlamına gelmez. Dönem dönem yatışır, uykuya geçer. Zaman zaman bazı dış koşullar nedeniyle alevlenmeler olabilir. Sonuçta, hastalar sürekli kendilerine dikkat etmek ve kendilerini korumak durumundadırlar.
Bazen yapılan bazı yanlışlar hastalığı kontrol altına almamızı zorlaştırır. Bu nedenle ana hatlarıyla uyulması gereken konulara dikkat çekmek istiyorum…
Her sabah yataktan kalkmadan hafif germe egzersizleri yapınız.
Güne bir büyük bardak alkali su içerek başlayınız.
Hastalığınızın kontrol altında olduğu dönemlerde bile eklemlerinizi zorlayan ağır ev işleri yapmayınız.
Kaslarınızı güçlendirmek için fitness yapınız. Haftada 3 gün en az yarım saatlik yürüyüş yapınız.
Günde ortalama 7–8 saat uyumaya çalışınız.
İlaçlarınızı her zaman bol su ile içiniz.
Ağır hayvansal proteinler (kırmızı ve beyaz et) tüketmekten kaçınınız.
Glutensiz besleniniz, bol sebze tüketiniz.
Sık sık balık tüketin, yiyemiyorsanız Omega-3 desteği alınız…
Günlük olarak probiyotik takviyesi yapınız.
Akşam yemeklerinizi en geç 19.00’da bitirmiş olunuz. Daha sonra hiç bir şey yemeyiniz.
Hastalığınızın alevli olduğu dönemlerde kaplıca, ılıca ve saunaya gitmeyiniz. Zamanlama konusunda doktorunuza danışınız.
İlaçlarınızı kendiniz bırakmayınız.
Her ne tür yakınmanız olursa olsun önce romatolog doktorunuza haber veriniz. Çünkü sizin farklı gördüğünüz yakınmalar bile hastalığınızla ilişkili olabilir. Onun yönlendirmelerine göre davranınız.
Başka bir nedenle yeni eklenen ilaçlarınızı kullanırken romatizma ilaçlarınıza ara vermeyiniz. Bu durumu doktorunuza danışınız.