Avukat Tuğçe ULUTAŞ
[email protected]

KASTEN ÖLDÜRME

24 Mayıs 2021 16:23

 

 

Başka bir bireyin kasten hayatını sonlandırmak  kasten öldürme suçu olarak tanımlanır. Kişilerin yaşam hakkı elinden alındığı için büyük bir suç olarak cezalandırılır. Kişinin isteyerek ve bilerek işlemesi ile meydana gelir. 5237 sayılı TCK'nın 81. Maddesi kasten adam öldürme suçunu düzenlemiştir. Suçun temel halinin cezası müebbet hapis cezasıdır. Tasarlanma veya işkence suçun kanunda belirlenmiş nitelikli hallerinden olduğu için failin daha ağır cezai sorumluluğu gündeme gelecektir.

 

Kasten öldürme suçu serbest hareketli olup icrai olmak kaydıyla her türlü işlenebilir. Kullanılan aracın önemi olmamakla beraber aracın suçu işlemeye elverişli olması yeterlidir. Ancak bazı araçlarla işlenmesi halinde nitelikli hal sayılıp cezası arttırılır. Örneğin adam öldürme suçunun  kimyasal silahla işlenmesi halinde suç niteliklidir.

 

Hareketin doğrudan veya dolaylı işlenmesi arasında fark yoktur. Hareketin tek bir mekanda ve tek hareketle işlenmesi koşulu olmadığı gibi belli bir sürece yayılarak işlenebilir. Örneğin zehirlemek suretiyle birinin yavaş yavaş ölmesinin sağlamak gibi.

 

Kasten insan öldürme suçunda netice ise ölümdür. Mağdurun ölmesi ile netice gerçekleşmiş olur. Ölümün gerçekleşmemesi halinde failin öldürmeye teşebbüsten mi yoksa yaralanmadan mı sorumlu olacağı failin kastının belirlenmesi ve somut olaya bağlıdır. Hareket ile netice arasında nedensellik varsa fail kasten öldürmeden sorumlu olur. 

 

Suç herkes tarafından ilenebileceğinden dolayı herkes fail olabilir. Bu suç bakımından faillik ile mağdurluk sıfatları aynı kişide bulunmaz. Kişinin kendi kendisine karşı işlemesi mümkün değildir. Suçta herkes mağdur da olabilir. Ancak mağdurun mutlaka insan olması gerekir. Bazı hallerde mağdurun durumundan ötürü ceza arttırılmıştır. Mağdurun insan olmasının yanı sıra canlı olması gerekir. Nitekim ölmüş bir kişi bu suçun mağduru olamaz. TCK madde 81'de "bir insanı kasten öldüren kişi müebbet hapis cezası ile cezalandırılır." ifadesinde suçun manevi unsurunun kast olduğu belirtilmiştir. Kast, bilme ve isteme olmak üzere iki unsurdan oluşur. Kast suçun icrası sırasında var olmalıdır. İcrai hareketler bittikten sonra ortaya çıkacak kast önem arz etmez. 

 

TCK kastı ikiye ayırmıştır. Bunlar doğrudan kast ve olası kasttır. Doğrudan kast durumunda netice failin istediği sınırlar içerisinde kalmış ise söz konusu olur. TCK madde 21/2 de olası kast düzenlenmiştir. Failin hareketinin belli bir neticeyi meydana getireceğini öngördüğü halde bu hareketi yapmaktan kaçınmaması neticeyi kabullenmesi durumunda olası kastın varlığından söz edilir. Kastın yoğunluğunun az olduğundan ötürü olası kastla adam öldürme halinde müebbet hapis cezası yerine daha hafif bir cezaya hükmedilir. 

 

Failin kastının saptanması ceza bakımından çok önemlidir. Öldürme kastında önemli ölçütlerden biri failin suçta kullandığı suç aletidir. Aletin objektif olarak elverişli olması gerekir. Mağdurda neden olunan fiilin isabet bölgesi, darbe sayısı ve şiddeti yardımcı olan ölçütlerdendir. Mağdurun hayatın tehlikeliği bir kereliğine de olsa söz konusu olsa bile failin kastı öldürmeye yöneliktir. Olay yeri ve olayın zamanı kastın saptanmasında dikkate alınan bir diğer etkendir. Sanık ve mağdurun arasındaki  yakınlık ilişkisi kastın saptanmasında yardımcı olur. Olayın nasıl geliştiği ve sona erdiği de kastın saptanmasında dikkate alınan bir diğer etkendir.

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

BEKÇİLERİN ÜST ARAMASI HUKUKA UYGUN MUDUR ?
28 Ocak 2022 16:23

TL’NİN DEĞERİNİN KORUNMASI VE YAPTIRIMLARI
22 Ocak 2022 16:23

HUKUKİ DÜZLEMDE MOBBİNG KAVRAMI
06 Aralık 2021 16:23

TAAHHÜTLÜ ABONELİK SÖZLEŞMELERİNİN İPTALİNDE HAKSIZ CAYMA TAZMİNATINA SON!
19 Kasım 2021 16:23

Elektrikli Scooterlara Hukuki Düzenleme Getirildi
30 Eylul 2021 16:23

INFLUENCER REKLAMLARININ HUKUKİ DENETİMİ
30 Eylul 2021 16:23

Kastrasyon
16 Ağustos 2021 16:23

HAYVAN HAKLARI YASASI
09 Temmuz 2021 16:23

HAYVAN HAKLARI YASASI
09 Temmuz 2021 16:23

KİRA SÖZLEŞMELERİ
02 Temmuz 2021 16:23

HASTA HAKLARI
23 Nisan 2021 16:23

KADINA KARŞI ŞİDDETİN KARŞISINDAYIZ ! YASAL HAKLARIMIZ NELERDİR?
25 Mart 2021 16:23

BAŞLIK : KIDEM TAZMİNATI
24 Şubat 2021 16:23

Tüm Yazılar