Malatya’nın merkezi şehrin kimliğine uygun olacak
Gündem, 06 Aralık 2023 15:44Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’nın merkezi ile birlikte Fuzuli Caddesi, Saray Mahallesi ve İnönü Caddesi’nde hummalı bir çalışma olduğunu ifade ederek, “Malatya’ya özgü bir kimlik oluşması için mimarlar özel çalışıyorlar. Meydan ve çevresinde oluşacak ana caddelere tamamıyla bu kimliği giydireceğiz” dedi.
Malatya’da yapımı tamamlanan Akçadağ’daki köy evlerinin anahtar teslimine katılmak hem de kentteki 22 bin konutun yapımı ve çarşı merkezinde yapılacak olan çalışmalara son şeklini vermek üzere Malatya’ya gelen Özhaseki, değerlendirmelerde bulundu.
“100 METRE KARELİK EVİN ÇIPLAK MALİYETİ 1,5 MİLYON LİRA”
Bakan Özhaseki, yerinde dönüşüm ile ilgili
“Deprem bölgelerinde arkadaşlarımız can havliyle sağlam zeminler bulmaya çalışmışlar. O sağlam zeminlerde şehrin çeperlerinde, 3 kilometre ötede, 5 kilometre bu tarafta, 10 kilometre başka bir yerde olunca rezerv alanlarda daha çok devlet arazisinde sağlam zeminlerde başlamış. Hatay’da vatandaş “Beni merkezden alıp, 10 kilometre öteye götürme, benim çocukluğum burada geçti, komşularım burada, kendi evimi kendim yaparım” diyor. Yerinde dönüşümle ilgili tabii ki zemin etütleri yapılacak. Ona uygun statik çözümler gelecek, mühendislik hesapları devreye giriyor. Neticede de mevzuata uygun olarak binasını yapacak. Orada bir sorun yok. Biz vatandaşa, “Siz evinizi yerinde dönüştürmek istiyorsanız 1,5 milyon lira para vereceğiz” dedik. Şu anda 100 metrekarelik bir evin çıplak maliyeti 1,5 milyon lira. Bunu hepimiz biliyoruz. Şehirden şehre değişebilir, ustalık fiyatlarıyla, işçilik kalitesiyle farklı olabilir ama fiyat böyle. Onun yüzde 50’si hibe olarak veriliyor. Diğer 750’sini de inşaat bitti, içine oturdu iki sene sonra başlamak üzere 10 sene vade yapıyoruz. Toplamda 12 sene ve faizsiz. Aylık 6 bin lira gibi bir rakama tekabül ediyor. 8 sene sonra 6 bin liranın ne kadara tekabül ettiğinizi iyi bilirsiniz. Vatandaşa kendi evini yerinde yapabilmesi için müthiş bir kolaylık sağlıyoruz”
ifadelerini kullandı.
Yerinde dönüşüme 250 bin müracaatın olduğu bilgisini veren Özhaseki,
“Ruhsat alıp, başlayanlar, devam ettirenler var”
bilgisini verdi.
KÖY EVLERİ 6 AY İÇERİSİNDE TESLİM EDİLECEK
“Köy evlerine de başlıyoruz” diyen Özhaseki, şunları kaydetti:
“Köy evlerini de deprem şurasında hocalarımızın almış olduğu bir kararla ki “Çelikten yapın” dediler. Bu karar benimde hoşuma gitti. “Bizim bildiğimiz yığma yapıları bırakın, çelikten yapın” dediler. İnşaatlar başladı. 51 bin civarında ihale yapacağız ve bunları da 6 aylık bir zaman dilimi içerisinde vatandaşlara teslim edeceğiz. Su basmanı da yapılıyor. Çelik üzerine oturtulan bir yapı ve depremde hiçbir şekilde etkilenmesi söz konusu olmaz. Yıkılmaz. 6 ay içerisinde köy evlerimizi teslim edip, inşallah kimseyi dışarıda bırakmayacağız.”
100 BİN KÖY EVİ İNŞA EDİLECEK
Bakan Özhaseki, 100 bin civarında köy evi yapacaklarını ifade ederek,
“ İlk günlerde klasik usulde 40 bin civarında başladık. Şu anda hak sahipliği noktasında il müdürlüklerimizden gelen taleplere göre bütün köylerimizdeki köy evlerini ihaleye çıkarıyoruz. Aynı şekilde 51 bin daha köy evinin ihalesini yapmamız lazım. İhaleleri alan firmalarımızda gidip işe başlıyorlar; 3, 4, 5 ay sonra teslim etmeye başlayacaklar. Onları da vereceğiz. Hiçbir köy evinde sıkıntı olmayacak ve 6 aya kalmadan hepsinin hakkını vereceğiz”
bilgilerini verdi.
22 ÇARŞI YAPILACAK
Bakan, Malatya merkezde valilik binasının olduğu alanın karşısında 22 çarşının bulunduğunu kaydederek,
“Bakırcılar, kuyumcular, kasaplar çarşısı gibi çarşılar var. Hayat, ticaret burada dönüyor. Çarşısı biz yapalım ve hak sahiplerine iş yerlerini teslim edelim dedik. Valiliğin arkasında Fuzuli Caddesi ve Saray Mahallesi var, orayı da biz yapalım istedik. Birde valiliğin önünden geçen İnönü Caddesi var, Malatya’nın en önemli caddesi. O cadde üzerindeki tüm binaları da biz yapalım istedik. Şimdilik kaba inşaatlar başladı. Kiminde temel atılıyor, hafriyat kaldırılıyor, hummalı bir çalışma var. Yerinde de inceleyip, gördük. Malatya’ya özgü bir kimlik oluşması için mimarlar özel çalışıyorlar. Meydan ve çevresinde oluşacak ana caddelere tamamıyla bu kimliği giydireceğiz. Malatya denildiğinde de akla o kimlik gelecek”
ifadelerine yer verdi.
Gündem, 06 Aralık 2023 15:44
Yorumlar (0)