‘Ölü’ çeken makina Malatya’da
Gündem, 20 Kasım 2023 12:30Malatya’da Fotoğraf Makinası Müzesi’nde birbirinden farklı 2023 fotoğraf makinasının yer aldığı müzede, ölü fotoğrafçılığında kullanılan ‘Voigtlander ve Sohn’ marka 1900-1923 yıllarında üretilen Alman yapımı makinalarda sergileniyor.
Fotoğraf makinaları, hayatımızın en mutlu anlarını ölümsüzleştiriyorlar. Peki, ya ölünce? 1900’lü yıllarda akıllara gelen ‘ ölü fotoğrafçılığı’ sonrası fotoğrafçılar çok farklı fotoğraflar çekti. Tarihe geçen o makinalar ve fotoğraflar Malatya’da sergileniyor.
Fotoğraf Makinası Müzesi’nde ‘ölü fotoğrafçılığında’ kullanılan makinada sergileniyor. Birbirinden farklı 2023 fotoğraf makinasının yer aldığı müzede, ölü fotoğrafçılığında kullanılan ‘Voigtlander ve Sohn’ marka 1900-1923 yıllarında üretilen Alman yapımı makinada sergileniyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan 2 bin 23 fotoğraf makinesi ve 3 bini aşkın aksesuarın bulunduğu "Fotoğraf Makinası Müzesi" açıldığı günden bu yana yüzbinlerce ziyaretçiyi ağırladı. Malatya Sanat Sokağı’nda 2017 yılında açılan ve 1876'dan günümüze 2 bin 23 fotoğraf makinası ve 3 bini aşkın aksesuarın bulunduğu müzede, 120 yıllık ahşap makinelerden körüklülere, filmli ve dijital makinelerden katlanabilir olanlara, casus makinelerden özel üretim fotoğraf makinaları yer alıyor.
1876 yılından 2010 yılına kadar üretilmiş, yüzlerce fotoğrafın yer aldığı müzede, ‘casus ve dedektif’, ‘press’ ve ‘özel üretim’ fotoğraf makinalarının yanı sıra 1900-1923 yılları arasında üretilen ve ölü fotoğraflarının çekildiği ‘Voigtlander ve Sohn’ marka fotoğraf makinası da müzede sergileniyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Fotoğraf Makinası Müzesi Sorumlusu Emre İnan, müzenin Türkiye’nin yanı sıra Asya ve Avrupa’nın en büyük fotoğraf makinası müzesi olduğunu, dünya genelinde de 3 büyük müzeden birisi olduklarını kaydetti.
İnan, 30 Eylül 2017’de Malatya Büyükşehir Belediyesince müzenin açıldığını ifade ederek, müzede 2023 fotoğraf makinası, 3 bin 600 aksesuar, bir adet işlevsel sinema ve projeksiyon salonu, bir adet karanlık oda, iki adet hatıra çekim köşesi, sergi salonunun bulunduğunu kaydetti.
İnan, 1900’lü yıllarda ölü fotoğrafçılığının yaygın olarak yapıldığını kaydederek,
“Günümüzde mezuniyet, doğum, düğün fotoğrafçılığını duyuyoruz. 1800’li yılların sonu 1900’lü yılların başında ‘ölü fotoğrafçılığı’ yaygın olarak yapılmış. O dönemde fotoğraf pahalı olduğu için genellikle ölen vatandaşların fotoğrafları aile bireyleri tarafından çekilirdi. Mengenelerle sabitleştirilen ölülerin fotoğrafları çekiliyordu. Bu fotoğrafların çekildiği ‘Voigtlander ve Sohn’ marka fotoğraf makinasını da müzemizde sergiliyoruz. Ayrıca, İstanbul’da çekilen ve 3 kız kardeşin yer aldığı bir fotoğraf karesinde vefat eden ortadaki kız kardeş yer alıyor”
dedi.
Gündem, 20 Kasım 2023 12:30
Yorumlar (0)