Malatya Dünyaya Ders Veriyor
Gündem, 10 Kasım 2023 16:08Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü, 9 kez 3’lü, 4 kez 4’lü, 2 kez de 5’li çapraz karaciğer nakli yaparak hem hastalara şifa dağıtıyor hem de dünyada ilklere imza atarak ders veriyor.
Malatya'da İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Türk akademisyenlerin geliştirdiği "Banu Bedestenci Sönmez Çapraz Karaciğer Nakli Algoritması" ile başlatılan çapraz karaciğer nakilleri dünyada ses getirmeye devam ediyor.
Boston College Üniversitesi'nden Ekonomi Profesörleri Prof. Dr. Utku Ünver ve Prof. Dr. Tayfun Sönmez ile karaciğer naklinin dünyadaki önemli isimlerinden Prof. Dr. Şükrü Emre’nin destekleri ve İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın tecrübesiyle hayata geçirilen "Banu Bedestenci Sönmez Çapraz Karaciğer Nakli Algoritması" ile birçok hasta sağlığına kavuştu.
Daha önce 5 kişiye aynı anda karaciğer nakli gerçekleştirerek dünya literatürüne giren İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü, duyurduğu 4’lü çapraz karaciğer nakliyle dünyada bir ilki gerçekleştirirken, ABD’nin saygın bilimsel dergilerinden Amerikan Journal of Transplantation’un temmuz sayısında yer aldı. İlk kez yapılan 4’lü çapraz karaciğer nakliyle adını dünyaya duyuran enstitü, çapraz karaciğer nakillerinde bir marka olmayı başardı.
Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın öncülüğünde 9 kez 3’lü, 4 kez 4’lü, 2 kez de 5’li çapraz karaciğer nakli yapan İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü, dünyanın ayakta alkışladığı bir merkez konumuna geldi.
“NOBEL’E GİDECEK BİR ÇALIŞMADIR”
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, çapraz karaciğer nakillerini başarıyla gerçekleştiren ve dünyada ilklere imza atan İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz ile Türk bilim insanlarını tebrik etti.
Ağbaba, 3-9 Kasım haftasının Türkiye’de Organ Bağış Haftası olarak kutlandığını ifade ederek,
“ Sağlık Bakanlığımızın organ bağışını artırıcı bütün çalışmalarına rağmen ülkemizde kadavradan bağış oranı Avrupa ülkelerinin 10’da biri oranındadır. Japonya ve Kore’deki gibi ülkemizde de bu sorun canlı vericilerle aşılmaya çalışılmış ve büyük oranda aşılmıştır. Ancak canlı donörlerin kendi hastalarına organ verebilme oranı yüzde 30’dur. Yani hastalar canlı donör getirdikleri halde bunların sadece 3’te 1’i uygunluk göstermektedir”
dedi.
Milletvekili Ağbaba, son günlerde uyumsuz canlı donör sorununu çözebilecek bir proje olan çapraz organ nakillerinin Malatya’da İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü’nde yapıldığını belirtti.
Çapraz karaciğer nakillerinin dünyada ses getirdiğine dikkat çeken Ağbaba, şunları söyledi:
“Dünyada ses getirecek oranda çapraz karaciğer nakli yapılıyor. Bu multidisipliner bir çalışmanın ürünüdür. Malatya’da, Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın Türk bilim insanlarının geliştirdiği sistemle yapmış olduğu çapraz karaciğer nakli, Nobel’e gidecek bir çalışmadır. Bilim insanlarını tebrik ediyorum.”
İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü’nde şu ana kadar 9 kez 3’lü, 4 kez 4’lü, 2 kez de 5’li çapraz karaciğer naklinin yapıldığını dile getiren Ağbaba,
“Dünyada şu ana kadar 4 kez yapılan 4’lü, 2 kez yapılan 5’li çapraz karaciğer nakli dünyada ilktir. Bizim için bir dünya markasıdır. Birçok insanın büyük özverisi var. Malatyalı olarak gurur duyuyoruz”
dedi.
Gündem, 10 Kasım 2023 16:08
Yorumlar (0)