Üretici İsyanda! Neden kayısıya zerdali karıştırılıyor?
Gündem, 03 Ekim 2023 21:00Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, Malatya’nın kayısı üretiminde dünyadaki yerinden bahsederek, “Neden İran, Özbekistan, Kırgızistan’dan zerdali getirilip benim kayısıma karıştırılıyor? Bunlar Avrupa’da benim kayısımın değerini düşürüyor. Burada üretici isyan ediyor” dedi.
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, basın konteynerlerinde yaptığı gündem değerlendirmesinde kayısının önemini kaybettiğine dikkat çekti. Kılıç, tarımda girdi maliyetlerinin arttığını buna nazaran ürünlerin tarla fiyatının 10 katı şeklinde markette satıldığını söyledi.
Kılıç açıklamasında,
“Market ile tarla arasındaki fiyat farkı 10 kata çıktı. Tarlada bir ürün 2-3 lira iken marketlerde 25-30 liraya satılıyor. Bu yıl eğer Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) büyük bir fedakarlık yapıp 10 milyon ton arpa ve buğdayı almasaydı, ticaretçilerin eline bırakılsaydık geçen yıl 8 liraya sattığımız buğdayı bu yıl 6 liraya çiftçinin elinden alacaklardı. Üretici zor durumda, biz bunu her yerde haykırıyoruz. Bizim girdi maliyetlerimiz yüzde 100’ün üzerinde arttı.”
Dedi.
Devlet Su İşleri (DSİ) sulama suyu maliyetini yüzde 100 arttırdığını kaydeden Kılıç,
“Mevsimlik tarım işçisine geçen yıl 216 lira ödeme yapılırken, bu yıl 450 liradan ödeme yapıldı, asgari ücret ile beraber artış yüzde 120 oldu. Aynı zamanda mazot ve gübrede yüzde 100 artışlar yapılırken bir üretici olarak geçen yıl sattığımız fiyata bu yıl ürünümüzü satamıyorsak bu sorumluluk TBMM’ye aittir.”
İfadelerine yer verdi.
“ ÇİFTÇİ BURADA İSYAN EDİYOR”
Kayısının, dünya pazarında Malatya olarak hak ettiği değeri sadece söylem üzerinden gördüğüne dikkat çeken Kılıç,
“Eğer ben kayısı üretiminde Türkiye olarak dünya birincisiysem, 750 bin ton kayısı üretimi Türkiye’de varsa Malatya’da 650 bin ton kayısı üretiliyorsa bu da Avrupa Coğrafi İşaret Belgeli ise eğer dünyada kuru kayısının yüzde 85’ini Malatya’da kayısı üretici üretiyorsa neden İran, Özbekistan, Kırgızistan’dan zerdali getirilip benim kayısıma karıştırılıyor? Bunlar Avrupa’da benim kayısımın değerini düşürüyor. Burada üretici isyan ediyor, bize baskı yapıyor. Badem üretiminde Adıyaman, Elazığ ve Malatya bölgemizde Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri, Tarım Bakanlığı teşvikler yaparak badem üretimini çoğaltmak istediler. Badem üretimi arttıkça bu sefer ithalatın önünü açarak ve gümrük vergisini yüzde 2’ye çekerek badem ağaçlarının bugün sökülmesine sebep oldular. Çiftçi burada isyan ediyor.”
Diye konuştu.
“ DEPREMZEDE ÇİFTÇİNİN ÖDEMESİNİ ACİLEN YAPIN”
Açıklamalarını, pancar ekimi yapan çiftçilerin ödemelerininim deprem bölgesinde beklemeden alması gerektiğini söyleyerek sürdüren Kılıç, “Üretici ürettiği şeker pancarını bugün devlete teslim edecek. Deprem bölgesi olarak eğer mart ayında para alacaksak gerçekten bu üreticinin durumu ne halde olur düşünün. Ben bilhassa bunu açıklıkla ifade ediyorum deprem bölgesindeki pancar üreticinin parasını bir ay içinde kendilerine ödemeleri gerekiyor bugün bir fiyat açıklanacak maliyetler artacak ve mart ayında almış olduğu para ile bu üretici bir daha pancar ekemeyecek.”
“BUNU OTURUP DÜŞÜNMEK LAZIM”
Kılıç son olarak,
“TBMM’deki temsilcilerimize sesleniyoruz ithalatı durdurun üreticiyi koruyun. Bu ülkeye başka ülkelerin malını sokarak ithalata muhtaç etmeyin, üreticiye sahip çıkın, üretici zor durumda. Geçen yıl 5 lira 80 kuruşu toprak mahsullerince alınan mısır bu sene 6 lira ise bunu oturup düşünmeleri lazım. Biz sivil toplum kuruluşuyuz, çiftçimizin temsilcisiyiz, çiftimizi sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz.”
Gündem, 03 Ekim 2023 21:00
Yorumlar (0)