ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANI MEHMET ÖZHASEKİ’DEN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE ZİYARET
Gündem, 16 Haziran 2023 15:54• Başkan Gürkan: Geçen gün sizlerin bizi davet ettiği toplantıya icabet ettik. Oradaki ifademizde de olduğu gibi şehrimizin yerinde dönüşümü ve yerinde dönüşüm yapan insanlara sizler orada çok pratik bir çözüm yolu getirdiniz. Bu ifadeleriniz bizi ziyadesiyle memnun etmiştir.
- Bakan Özhaseki: Şehirdeki hayatın canlanması ve özellikle şehir merkezinde yıkıntı olan yerlerde bir an önce eski canlılığın sağlanabilmesi amacıyla yerinde dönüşüm meselesini de gündeme getiriyoruz. Bunun dışında birtakım değişik formülleri de gündeme getireceğiz.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, birtakım ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Malatya’ya geldi. Ziyareti kapsamında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ı makamında ziyaret eden Bakan Özhaseki, deprem sürecinde Malatya’da devam eden ve bundan sonra yapılacak olan çalışmalar ile ilgili bir görüşme gerçekleştirdi.
Bakan Özhaseki’yi makamında ağırlayan Başkan Gürkan, Özhaseki’ye Malatyalı vatandaşların taleplerini ileterek, Malatya’nın son durumu hakkında istişarelerde bulundu. Görüşmenin ardından Başkan Gürkan, Bakan Özhaseki’ye çeşitli hediyeler takdim etti. Akabinde Bakan Özhaseki, ‘şeref defterini’ imzaladı.
Deprem bölgesi ziyaretleri kapsamında Malatya’ya gelen Bakan Özhaseki, depremlerde iş yerleri yıkılan esnaflar için Emlak Konut’un, Malatya Büyükşehir Belediyesinin yer tahsisi yaptığı ve Büyükşehir Belediyesinin yanında bulunan 338 geçici prefabrik iş yerlerini de ziyaret etti. Burada çalışan esnaflarla bir süre görüşen Bakan Özhaseki, esnaflara bol kazançlar dileyerek, yeni iş yerlerinin hayırlı olması temennisinde bulundu. Ayrıca Bakan Özhaseki, 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde kalıcı konut ve iş yerlerini de süratle tamamlayarak vatandaşları mağdur etmeyeceklerini belirtti.
Bakan Özhaseki’yi Malatya’da ağırlamaktan onur duyduğunu ifade eden Başkan Gürkan, Malatya’da depremin izlerinin silinmesi noktasında gerekli çalışmaların devam ettiğini söyledi. Devlet, millet el ele vererek depremin yaralarının sarılacağını ifade eden Başkan Gürkan, Malatya’nın imarı ve ihyası noktasında da çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini vurguladı.
PLANLAMA ÇALIŞMASI TOPLANTISI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonunda ‘Planlama Çalışması Toplantısı’ gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen toplantı sırasında bir konuşma yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “6 Şubat’ta vuku bulan Kahramanmaraş merkezli depremlerden, Malatya ağır bir şekilde etkilenmiştir. O dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, depremde bizi arayarak, ilgili bakanları koordinasyon ile ilgili görevlendirdiklerini ifade ettiler. Bakanlarımız, 28 belediye başkanımız, valilerimiz, kaymakamlarımız Malatya’mıza gelerek, buradaki yaraların sarılması noktasında bizimle beraber yoğun bir çalışma içerisindeydiler. O zamanki şartlarda şehrimizde kar ve tipi nedeniyle ana yolarımızın hepsi kapanmıştı. Bu süreç içerisinde sayın valimiz olsun Ordu Komutanımız olsun belediyelerimiz olsun STK’larımız olsun hayırsever vatandaşlarımız ile beraber hep birlikte el ele vererek yaralarımızı sarmaya çalıştık. İlk etapta, kara yolu, hava yolu, demir yolu ve feribotlarla birlikte 350 bin vatandaşımızı ilimizden tahliye ettik. Akabinde depremin yaralarının hızlı bir şekilde sarılması için çadır kentleri hemen akabinde de konteyner kentleri kurduk. Aynı zamanda da kalıcı konutların temellerini attık. Gerek Sayın Cumhurbaşkanımız gerekse de hükümetimiz yoğun bir çalışma içerisindeydiler.
Belediyemizin daha önceden Ekmek ve Yemek Fabrikasını, lojistik deponun yapılması depremde yemek ve sıcak yemek ihtiyacını karşıladı. Diğer taraftan belediyemizin yapmış olduğu binaların sağlam olması depremde yaşam alanları haline geldi. Ayrıca Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı binamız Afet Koordinasyon Merkezi olarak kullanıldı. Deprem süresinde vatandaşımızın yaralarının sarılması noktasında büyük gayret gösterdik.
Geçen gün sizlerin bizi davet ettiği toplantıya icabet ettik. Oradaki ifademizde de olduğu gibi şehrimizin yerinde dönüşümü ve yerinde dönüşüm yapan insanlara sizler orada çok pratik bir çözüm yolu getirdiniz. Kişilere aynı TOKİ’lerde olduğu gibi yerinde dönüşümü sağlayacak müteahhit firmalara verilmesi noktasında da ifadeleriniz bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Bu anlamda Malatya’mız adına hoş geldiniz diyorum. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Malatya Valisi Hulusi Şahin de konuşmasında, “Malatya’daki bu büyük yükü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremle ilgili tüm yaralarımızın sarılmasında baş rol üstlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bizim yaralarımıza merhem olan temel çözüm odağımızdı. Bundan sonraki süreçte de şehrimizi yeniden inşa ederken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ana rol üstlenecektir” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de toplantı sırasında yaptığı konuşmada, “Asrın felaketinden etkilenen Malatya’mıza geçmiş olsun. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet geride kalan vatandaşlarımıza da hayırlı ömürler temenni ediyorum. Bizim bu topraklarda kurduğumuz medeniyetin başına gelebilecek en büyük felaketle karşı karşıya kaldık. 11 vilayeti ilgilendiriyor desek de onlarca ilçemiz, yüzlerce köyümüz, sıkıntıya girdi. Binlerce vatandaşımız mağdur oldu. 50 bin canımızı da toprağa verdik. Depremin zararının giderilmesi açısından da devlet mali bir külfetle karşı karşıya kaldı.
Ama biz büyük bir milletiz ve bu afetin altından bu millet kalkar, bu konuda kimsenin endişesi olmasın. Bizi ziyarete gelen yabancı heyetler, ‘bu depremin yüzde 20’si bizim ülkemizde olsaydı, biz altından kalkamazdık, gerçekten Türk Milleti büyük bir millettir’ diyorlar.
Depremin olduğu gün saat 04.30’dan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız ayaktaydı. Deprem bölgelerine bakanlarımızı görevlendirdi. Bakan yardımcısı arkadaşlarımız, valilerimiz, kaymakamlarımız kısaca deprem bölgelerinde çalışabilecek herkesi görevlendirdi. 800 AK Partili Belediyeyi en yakın deprem bölgesine yönlendirdi. Yaralarımızı sarmaya devam edeceğiz. Şundan herkes emin olsun devlet, bizim devletimiz, biz büyük bir devletiz ve büyük bir milletiz. Biz bu hasarları atlatır, yaralarımızı da sararız. Hızlı bir çalışma içerisindeyiz.
Bakanlık olarak rezerv alanlarında kalıcı konutlarımız inşa ediyoruz ki yaklaşık 170 bin kalıcı konutun inşası başladı. Ufak tefek teslim ettiğimiz konutlarımız da var. 311 bin konutun rezerv alanında ki planlarımızı tamamladık. Büyük bir kısmının ihalesi yapıldı. Bunlar bir sene içerisinde yapılacak ve teslim edilecek.
Şehirdeki hayatın canlanması ve özellikle şehir merkezinde yıkıntı olan yerlerde bir an önce eski canlılığın sağlanabilmesi amacıyla yerinde dönüşüm meselesini de gündeme getiriyoruz. Bunun dışında birtakım değişik formülleri de gündeme getireceğiz. Malatya’da bu konuyu ilgili arkadaşlarla istişare edeceğiz ve bir neticeye bağlayacağız. Nihayetinde biz bakanlık olarak çalışmalarımızı yaptık. Kabinede Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz ettik. Malatya’mızda, Adıyaman’ımızda, Hatay’ımızda, Kahramanmaraş’ımızda bu düşündüğümüz formülleri ifade edeceğiz. En geç bir hafta içerisinde yeni önerilerimizi milletimizle paylaşacağız. Allah böylesine afetlerden milletimizi korusun. Bundan sonraki süreçte tedbirler kapsamında yeni yasalar da yapacağız” dedi.
Gündem, 16 Haziran 2023 15:54
Yorumlar (0)