Eğitim ve okullaşma alanında giderek gelişen Malatya, gelecek yıllara umutla bakıyor. Deprem ve pandemiye rağmen eğitim alanında önemli işlere imza attıklarını dile getiren Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay, BUSABAH gazetesinin röportaj konuğu oldu. Kanbay, okul ve kütüphane sayılarından okullara yapılan spor tesislerine, yeni Milli Eğitim Binası’ndan gelecek yıllardaki hedeflerine kadar düşüncelerini bizimle paylaşan Kanbay, önemli açıklamalarda bulundu. Kanbay’la yaptığımız röportaj şöyle gelişti:
“-ikinci sömestr tatilinden yeni çıktık sayılır. Vaka sayıları gittikçe artıyor. Şu anda kapanan sınıfımız var mı?
3’üncü haftadayız. İlk hafta bir sınıf kapatmıştık. 5 gün sonra tekrar açtık. 2. Hafta 2 sınıf kapattık. Bize gelen olumsuz bir tablo yok. Ama bir-2 hafta sonra tablo net bir şekilde ortaya çıkar.
-Malatya’daki okul sayısından bahsedebilir misiniz, tamamlanan, inşaat halinde ve teslim edilen okulumuz var mı?
5 okulumuzun projesi tamamlandı, tamamlanan okulların geçici kabullerini yaptık. Hayırseverlerimizin okullarla ilgili yatırımları, devletin yatırımları var. Bunlarla beraber toplam 35 okulumuzun geçici kabulünü eylül ayında yapmış olacağız. Yatırımlarımızın ilk ayağı olan 35 okul, öğrencilerimizle buluşmuş olacak. Bunun yanında YİKOB’ta açılması beklenen 38 okulumuz var. Mart ayının sonuna kadar 23 okulumuzun ihale süreci tamamlanmış olacak. Diğerleri de süreç içerisinde projeler tamamlandıktan sonra ihale edilecek. 25 okulumuz Milli Eğitim Bakanlığı yatırım programına teklif edildi. Şu anda bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Birkaç hafta içerisinde bunların yatırım programına alınmasıyla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Arsasından yatırım altyapısına kadar bütün çalışmalarımız hazır. Bunları teklif ettik. Bakanlık yetkililerimizle görüştüğümüzde herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadık. Muhtemelen bunlar da bu yıl yatırım programına girecekmiş gibi görünüyor. Bu yıl 10 anaokulu zaten yapılacak. Bunlar da yatırım programına alındı. 30 okulu da il yatırımına teklif ettik. Bunların kaç tanesinin yatırım programına alındığını bilmiyorum. Ama biz 25-30 okulun yatırım programına alınacağını tahmin ediyoruz. Ama bizim hedefimiz 30 anaokulunu ilimize kazandırmak. Halihazırda 40 ana okulumunuz var. Bunları da eklediğimizde okul kapasitemizi yüzde 100 artırmış olacağız.
“HEDEF, BİR 200 BİN KİTAP KAZANDIRMAK”
– Göreve başladığınızdan bu yana Malatya’yakaç tane okul kazandırdınız?
Tamamlananlarla birlikte 140 civarında okul kazandıracağız. Malatya’da 650 devlet okulu, özel okullarla beraber toplam 820 civarında okulumuz var.
-Malatya’ya çok sayıda kütüphane kazandırdınız, ne yazık ki yapılan kütüphanelerde kitap sayısı oldukça az. Bununla ilgili neler söylersiniz?
Biz bunla ilgi çok fazla farkındalık çalışmaları yaptık. Malatya’da tüm okullarımızda 501 bin kitap vardı. Bugünden itibaren 570 bin kitaba ulaştık. Okullarımıza bir ayda 70 bin kitap girmiş. Bu yeterli mi, yeterli değil. Bizim hedefimiz okullarımıza bir milyon 200 bin kitabın kazandırılması. Malatya kamuoyunun, STK’ların, hayırseverlerin, vakıfların, derneklerin, esnafların herkesin evine en yakın okula kitap bağışında bulunmasını istiyoruz. Çünkü 21. yüzyılda özellikle pandemiyle birlikte teknolojik aygıtlara çok fazla bağımlılık oldu. Kitaptan ve diğer etkinliklerden biraz daha fazla uzaklaştık. Biz çocuklarımıza spordan sanata, kütüphaneden diğer alanlara kadar okullarımızı biraz daha güçlendirmek istiyoruz. Bu yıl okullarımızda 100 okulumuzda, 100 spor kulübü kurduk. 15 okulumuza 25 spor tesisi kazandırdık. Bu sayıları daha da artıracağız. Kültür, sanat, spor, müzik ve akademik başarı ve çocukların sanatsal, mesleki anlamdaki yeteneklerinin geliştirilmesi. Bunların hepsini bir arada tutmamız gerekiyor. Bu nedenle biz kütüphaneleri bir kültür ve sanat merkezine dönüştürmek istiyoruz. Bu nedenle kitap sayısı ve kitap çeşitliliği bizim için çok önemli.
-Peki, bu konuda aileler sizlere destek oluyorlar mı?
Aileler bu konuda bize çok destek oluyorlar. Bizim kitapla ilgili yerleşmiş bazı alışkınlarımız var. Bu alışkanlığımızı birden bire değiştirmek mümkün görünmemekle beraber, bununla ilgili bir yol haritası belirlersek, çizilen bu yolda bence bir alışkanlık oluşur. Bu da süreçle şekillenecek.
“BİZE DÜŞEN YÜKÜ TAŞIDIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”
-Malatya için en büyük projeniz nedir?
Benim Malatya’daki en büyük projem 2’li eğitimi bitirmek. Bu hedef değil, proje. Biz 2023 sonunda 2’li eğitimi bitiriyoruz. Ve sınıf ortalamalarını düşürüyoruz. Bazı okullarımızda sınıf ortalamaları çok yüksek. Hedefimiz sınıf mevcudunu 25-30 kişiye çekmek. Bunların hepsi 2023 yılının sonunda şekillenecek. Bu benim için çok önemli. Çünkü Rabbim şehrimin en zor zamanında bana bu görevi verdi. Bu benim için büyük bir şeref. Pandemi ve depremin bütün en kazları bana kaldı. Bir gün olsun ‘of!’ demedim. Ben 1,5 yıldır evime hırsız gibi giriyorum. Eşim ve çocuklarımla çok az görüştüm. Mesaimin gece 23.00-24.00’a kadar sürdüğü oldu. Yoğun bakımda kaldım. Herkesin birbirinden kaçtığı zamanlarda ben alandaki süreci yönetmeye çalışılıyordum. Ben hayatımı da ortaya koydum. Entübe olmama ramak kalmıştı. Doktorum, ben iyileştikten sonra bana ‘1-2 sonra entübe edecektik, ama siz dirençli çıktınız, kurtuldunuz’ demişti. Ben tüm bunları bir araya getirdiğimde, şehrimin en zor döneminde bu görevi üstlendim. Valimiz, vekillerimiz, belediye başkanlarımızla bir uyum içerisinde bu sürecin altından layıkıyla kalktık. Ben de bize düşen bu yükü taşıdığımızı düşünüyorum. Artık işler rayına girdi ve Malatya Milli Eğitiminde en azından depremin enkazları 2023’ün sonunda tamamen silinmiş olacak. Ve Malatya’nın 50 yıllık çehresi değişecek. Ben bunu iddia ediyorum. Bunu da zaten tüm hemşehrilerimiz görmüş olacak.
-Yeni bir Milli Eğitim Müdürlüğü Binası arzunuz vardı, bununla ilgili bir gelişme var mı?
Milli Eğitim Binasıyla alakalı bizim çalışmalarımız devam ediyor. Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü aslında çok güzel bir yerde. Biz de burayı çok seviyoruz. Ben burada kalmak taraftarıyım. Ama şu anda 2-3 parçaya bölünmüş durumdayız. Bunların tek binada birleşmesi lazım. Ek binamızı taşıdık. Ama yakın süreçte çalışmalarımız meyvesini verecek ve Malatya’ya iyi bir Milli Eğitim Binası kazandırmayı düşünüyoruz. Ama şu anda gündemimizde bununla ilgili bir şey yok. 2023 yılına kadar mevcut binada devam etmeyi düşünüyoruz.”
Gündem, 23 Şubat 2022 06:23