Üretici tedirginlik yaşıyor
Gündem, 07 Şubat 2022 15:01Elektriğe zamlarla beraber tarımdaki girdi maliyetleri artamaya ve bu durum çiftçiyi tedirgin etmeye başladı. Konu ile alakalı önemli açıklamalarda bulunan Malatya Ziraat Odaları Birliği İl Koordinatör Başkanı Yunus Kılıç, Çiftçinin masraflarının artmasını sağlayan elektrik. Şu anda çiftçi maliyetleri çok yüksek olduğu için haliyle üretici tedirginlik yaşıyor dedi.
Yeni yılın hemen ardından yapılan elektrik zamlarının ardından gelen faturalar, en çok üreticiyi zor durumda bıraktı. Üretici, gelen faturalarla birlikte artık üretim yapmanın imkânsız olduğunu söylüyor. Artan girdi maliyetlerinin çiftçiyi zor durumda bıraktığını ifade eden Yunus Kılıç, çiftçinin desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Tarımsal girdide sadece elektriğe değil birçok ürüne büyük oranda zam geldiğini belirten Kılıç, “İçinde bulunduğumuz dönemde sadece elektrik masrafları değil kullanılan mazot, gübre ve zirai mücadele ilaçları gibi tarımın ana unsurları olan girdilerin maliyetlerini yükseltti. Tabii bunların içerisinde en çok zamlanan ve çiftçinin masraflarının artmasını sağlayan elektrik. Şu anda çiftçi maliyetleri çok yüksek olduğu için haliyle üretici tedirginlik yaşıyor. Buna karşı Tarım Bakanlığı daha önce 26 milyar 700 bin TL olan desteklemeyi şu an 29 milyara çıkardı. Hükümette bir anlamda destek vermeye çalışıyor ama bu destek, yükselen maliyeti karşılayacak oranda değil” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİME BİR ŞEKİLDE DEVAM ETMEK ZORUNDAYIZ”
“Bizim çiftçimize tavsiyemiz şu, ürün desenini oluştururken, bu maliyetleri göz önünde bulundurmaları gerekiyor” kelimelerine yer veren Kılıç, ifadelerine şöyle devam etti:
“Özellikle dikili tarım arazilerinde kapalı devre sulamalara dikkat etmeleri, çiftçi maliyetlerini kısmen düşürecektir. Tabii çiftçinin tedirgin olmaması mümkün değil çünkü ürettiği ürünün karşılığını piyasada alamadığı için zaman zaman dar boğazlar ekip ekmeme konusunda tereddüt yaşıyor. Ancak şunu bilmek gerekiyor ki üretime bir şekilde devam etmek zorundayız. Ürettiğimiz sürece kazanırız. Zamanla bu maliyetler düşer. Tavsiyemiz şu ve bunu yıllarca ifade ediyoruz, tarımsal sulamada elektriğe dayalı sulama yapan yerlerde teşvik edici büyük tesislerin kurulması, baraj ve göletlerde kayıp ve kaçakların önlenmesi, sulamanın kapalı boru sistemine alınması, devlet yatırımı kapsamına alınmalıdır. Bu konu daha hızlandırılırsa, hem üretimin ekonomik açısından önemli olur hem de çiftçi maliyetleri düşmüş olur. Tabii bunlar büyük projeler faaliyete geçmesi biraz zaman alıyor.”
Gündem, 07 Şubat 2022 15:01
Yorumlar (0)