“Yapılarımızın hızlıca kontrol edilmesi gerekiyor”

Gündem, 07 Şubat 2022 11:28

Malatya Mimarlar Odası’nın 2 dönemdir başkanlığını yürüten başarılı mimar Yunus Emre Fidanel deprem bölgesinde yer alan Malatya’daki yapılarla ilgili önemli bilgiler verdi. “40 ve 50 yıl arasında olan yapılar hızlıca bina kimlik belgesine sahip olmalı” diyen Fidanel, Malatya’daki yapıların kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.

“Yapılarımızın hızlıca kontrol edilmesi gerekiyor”

Başarılı Oda başkanları arasında ilk sıralarda yer alan Malatya Mimarlar Odası Başkanı mimar Yunus Emre Fidanel 2 dönemdir üyelerinin güvenini kazanarak yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Göreve geldiği ilk dönemden bahseden Fidanel, depremle beraber göreve geldiklerini hatırlatarak şu açıklamaları yaptı:

“2020 yılı Ocak ayında Mimarlar Odası 7. Dönem Yönetim Kuruluna aday oldum. İki liste halinde yapılan seçimi çalışmalarımız sonucunda biz kazandık. Seçimin hemen akabinde 24 Ocak depremi meydana geldi. Bu depremle beraber yönetim kurulu olarak hızlı bir şekilde çalışmalara başladık. O günden bugüne yine birçok problem yaşandı. Malum depremden sonraki pandemi süreci 1 yıl kadar devam etti. Hem pandemi hem deprem hem de Akdeniz’deki yangınlarla birlikte bizde Malatya Şube olarak sorumluluğumuzu yerine getirmek adına önemli çalışmalara imza attık. Yeni mezun mimar arkadaşlarımıza öncelik vererek onları ağırladık, programlar yaptık, aidiyet duygularını artırdık. Bununla beraber, yerel yöneticilerimizle Mimarlar Odası’nda şimdiye kadar hiç olmadığı bir şekilde aktif diyalog, dirsek teması ve bilgi alışverişinde bulunduk. Bu süreci yoğun çalışmalarla geçirdikten sonra üyelerimizin gözlemleriyle ve teveccühleriyle 8. dönemde tekrar yönetim kuruluna aday olduk ve tek liste olarak seçimi kazandık. Üyelerimize ve Malatya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu dönemi bizim için bir milat sayıyoruz.”

“BURADA HİÇBİR ŞEKİLDE MENFAAT OLMAZ, OLAMAZ”

Göreve geldiği ilk günden itibaren hedeflerini belirlediğini ve fazlasıyla yerine getirdiğinin altını çizen Yunus Emre Fidanel Mimarlar Odası’nın geride bıraktığı süreçte yapmış olduğu çalışmaları, “Biz bir meslek odasıyız. Yarı resmi bir kurumuz. Burada hiçbir şekilde menfaat olmaz, olamaz. Bu anlamda bizden önceki dönemlerde odanın biraz daha pasif olduğunu bizde biliyorduk. Hem Türkiye nezdinde hem de Malatya nezdinde vizyonel  projeler anlamında yerel yöneticilerle iletişim kurarak Malatya’nın daha ileriye taşınması anlamında sıkıntı yaşanıyordu. Ve en büyük paydaş Mimarlar Odası olduğu için bu gelişme çok ilerleyemiyordu. Bu ihtiyaçtan dolayı bizde kollarımızı sıvazlayarak hiçbir menfaat gözemeksizin yönetim kuruluyla beraber görevi devir aldık ve biz olması gerekenleri yapmaya başladık. Bu anlamda Malatya’nın Mimarlar Odasına ihtiyacı olduğunu fark ettik ve biz 7. dönemde bu şekilde aday olmaya karar verdik. Malatya’nın Mimarlar Odasına ihtiyacı vardı, bizim projelerimize, tecrübelerimize ve kabiliyetimize Malatya’nın ihtiyacı vardı” sözleriyle anlattı.

“MALATYA’YI DAHA YAŞANABİLİR BİR ŞEHİR HALİNE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

2.döneme aday olma sürecinden de bahseden Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, “Mimarlar Odası bir meslek odasıdır hizmet etmek için vardır. Siyasi bir parti değildir. O nedenle maddi ve manevi yükü oldu bize bu işin 7. dönemde. Ancak hem mesleki sorumluluğumuz hem de kent hafızasının yaşatılması ve ileriye taşınması gelecek nesillere bunun aktarılması adına sorumluluğumuzun her zaman farkındaydık. Maddi manevi bize külfeti olsa bile biz bu işi bayrak yarışı gibi ileriye taşımak adına yola çıktık. Bu dönemde de yine bize maddi manevi yine bir külfeti olacak biz bu sorumluluğumuzun bilincindeyiz. 8. dönemde de inşallah Malatya’yı daha yaşanabilir bir şehir haline gelmesi, Avrupa’daki standartlara ulaşması adına alt ve üst yapısıyla çok daha ileriye taşınabilmesi için bu görevi, sorumluluğu biliyoruz ve bu anlamda 8. dönemde de çalışmaya mecburuz. Bunun da gayreti içerisinde olacağız” dedi.

“MALATYA’YI EN İYİ MALATYALI MİMAR BİLİR”

Yapmış olduğu projelerin başarısını anlatan ve bu başarıyı yakalamak için büyük gayret gösterdiğini ifade eden Fidanel, Malatya’nın gelişimi için hazırladıkları projelerin yerel yöneticiler tarafından karşılık bulmadığını anlatırken yaşadığı hayal kırıklığını tüm içtenliğiyle şu sözlerle ifade etti:

“Yaşadığımız bazı şeyler bizi gerçekten ciddi bir anlamda üzerek yaralıyor. Çünkü biz burada gerekirse cebimizden maddi kayba uğrayarak çalışma üretiyoruz. Bunların yerel yöneticiler tarafından karşılık bulmaması hem kentimizin daha iyi gelişmesi adına hem de şehri yöneten, şehre yön veren mimarlarımızın çalışma gayreti açısından bizi geriye götürüyor ve olumsuz etkiliyor. Bu anlamda en büyük sıkıntıyı 7. dönemde yaşadık. Birçok proje ürettik, birçok proje sunduk, birçok belediyelerimizin projeleri ile ilgili bilgi ve görüş bildirmemize rağmen ne yazık ki çok da dikkate alınmadı. Şunu söylemekte fayda var; mimarlar şehir yaratır. Şehirlerde insanlara sağlıklı yaşam alanları sunar. Bu anlamda mimarlarımızın rolü çok önemli. Bunu yerel yöneticilerimizin dikkate alarak el birliği ile çalışmaya gayret etmesi gerekiyor. Bizim azmimizi ve gayretimizi kırmaması gerekiyor. Bu anlamda biz hem belediyelerimize hem de yerel yöneticilerimize fayda sağlamaya çalışıyoruz. Aynı şekilde siyasi herhangi bir beklentimiz olmadan tüm belediyelerimize eşit mesafede projeler üretiyoruz, fikir alışverişlerinde bulunuyoruz. Bu anlamda kendileri için Mimarlar Odası bir nimettir. Bunu ciddi anlamda kullanabilmeliler, faydalanabilmeliler, sonuçta paydaşız, bir elmanın iki yarısıyız, biz proje üretiriz, belediyelerde bunu gerçekleştirir. Mimarların gözetimi, kontrolü ve tecrübesi olmadan bu projeler üretilirse hele de başka şehirlerde üretilirse ne yazık ki Malatya’nın hem kent hafızasını bozarız hem de Malatya’nın gelişimine değil geriye gitmesine gayret etmiş oluruz. Çünkü Malatya’yı en iyi Malatyalı mimar bilir.”

Mimarlar Odası’nda göreve geldiği günden itibaren destek gördüğü kurum ve isimlerden de bahseden Yunus Emre Fidanel, “Özellikle birçok partimizin vekilleri, il başkanları ve temsilcileri odamızı ziyaret ettiler. Ancak özellikle 3 yönetici bu anlamda bizimle yol almaya gayret gösterdi. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ve Ak Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık hanımefendi özellikle mimarlarımızın problemleri, Malatya’mızın problemleri ve kentsel sıkıntılarımızla alakalı bizle beraber bizim görüşlerimizi, önerilerimiz almak suretiyle destek oldular. Bu şekilde kendilerine özellikle teşekkür etmek istiyorum” dedi.

31 Ocak 2022 tarihi itibariyle Mimarlar Odası’nda güven tazeleyerek yeniden başkan olan başarılı mimar Fidanel, yeni dönemde ki hedeflerini sıralarken vizyonel projelerin önemine değindi. Fidanel konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Yeni dönem hem Malatya adına hem de Mimarlar Odamıza kayıtlı üyelerimiz adına milat yılı olacaktır. Biz üyelerimizin mesleki görevlerini yerlerine getirmeleri ve Malatya’mızın daha ileriye taşınması için çok vizyonel projeler üreteceğiz. 2022 yılı Malatya’nın daha yukarıya taşındığı bir il olacak.  Tabii bu bizim proje üretmemizle değil yerel yöneticilerimizin dikkate almasıyla gerçekleşebilir. alt yapı, üst yapı, şehir silüeti ve kent hafızasının korunması adına biz bu projeleri üreteceğiz ve 2022 yılı içerisinde çok önemli bir noktaya taşıyacağız Malatya’yı. Yerel yöneticilerimizden bu anlamda projelerimizin dikkate alarak uygulanmasını ve bir şekilde saha da bunun karşılığını bulmasını istiyoruz. Aksi halde bizim gayretlerimiz boşa düşebilir.”

“2011 YILI ÖNCESİ TÜM YAPILARDA CİDDİ ANLAMDA TEKNİK BİR PROBLEM VAR”

Deprem bölgesinde yer alan ve 2 yıl önce büyük bir deprem yaşayan Malatya’daki yapılar hakkında da önemli bilgiler veren Yunus Emre Fidanel, “Zaten Malatya bir deprem bölgesi. 2020 yılı 24 Ocak’ta yaşadığımız deprem çok yıkıcı bir depremdi. Malatya’nın bir deprem bölgesinde olduğunu unutmamak kaydıyla yapılarımızın hızlıca kontrol edilmesi gerekiyor. 2011 yılındaki yapı denetim sistemiyle beraber yapıların kontrolü sağlanmaya başlandı. Ancak 2011 yılı öncesi tüm yapılarda ciddi anlamda teknik bir problem var. Zaten 40-50 yılın üzerinde bir yapı hiçbir şekilde kontrole tabii olmadığı için projeler ustanın inisiyatifiyle ilerlemiştir. Bu projelerin tamamı mimar ve mühendisin gözetiminde olmadan yapılan projeler. 40 ve 50 yıl arasında olan yapılar hızlıca bina kimlik belgesine sahip olmalı. Bu binaların tek tek kontrol edilerek bir kimliğe sahip olmasını sağlamak ve bunların denetiminin hızlıca belediyeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılması gerekmektedir. Özellikle bizim kalabalık mahallelerimiz İnönü Caddesi, çevreyolunun alt tarafındaki mahalleler, Kanalboyu, Zafer Mahallesi, Çavuşoğlu, Paşaköşkü gibi yerlerde bitişik nizamlı yapıların hızlıca denetlenmesi şart. Ne yazık ki kentsel dönüşümde çalışmamaktadır, işlememektedir. Biz bu konuyla alakalı belediyelerimizle toplantılar yaptık. Önerilerimizi ileterek kendileriyle görüştük ancak bu anlamda bir yol alındığı kesinlikle söylenemez. Biz ada bazlı tadilatların gerçekleştirilmesi gerektiği, bunun da teknik olarak nasıl yapılabileceğini kendilerine bildirdik. Bu sistemin çalışıp çalışmadığını görmek adına da bir mahalledeki bir adada pilot bölge ilan edilerek orada bunun en azından denetlenerek yol alınıp alınamadığını gözlemlemek adına bir çalışma yapılmasını talep ettik. Ancak bu anlamda belediyeler tarafından hiçbir anlamda dikkate alınmadı” dedi.

Belediyelerin ve vatandaşların kentsel dönüşüm noktasında hassas davranması gerektiğini vurgulayan Mimarlar Odası başkanı Yunus Emre Fidanel Malatyalılara şu uyarılarda bulundu:

“Vatandaşımızın müsterih olmasını istiyorum. Biz elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Kentsel dönüşüm anlamında belediyelerimize baskı kursunlar, birliktelik kursunlar, el ele versinler, güveninin artmasına yardımcı olsunlar ki biz bu işi yapabilelim. Aksi halde kentsel dönüşüm sistemi çalışmazsa ve şehirler yenilenmezse sağlıklı şehirler kurmamız söz konusu olamaz. Malatya Mimarlar Odası’nın projeleriyle Malatya’mızın çok daha ileriye taşınabileceğine inanıyoruz. Bu anlamda biz yerel yöneticilerimize iş birliği çağrısında bulunuyoruz. Ve şunu da söylemek istiyorum; Mimarlar Odası Malatya’da bizim yönetimimizle beraber meslek ve meslektaş siyaseti güdüyor. Yani parti siyasetine girmiyoruz, karışmıyoruz. Bizim tek derdimiz ve amacımız Malatya’nın daha ileriye taşınması, yaşanabilir şehirler oluşturmak, kent hafızasının korunması bizim tek gayretimiz budur.”

Gündem, 07 Şubat 2022 11:28

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
10. MALATYA ANADOLU KİTAP VE KÜLTÜR FUARINI 210 BİNİN ÜZERİNDE VATANDAŞ ZİYARET ETTİ

10. MALATYA ANADOLU KİTAP VE KÜLTÜR FUARINI 210 BİNİN ÜZERİNDE VATANDAŞ ZİYARET ETTİ

Ülkü Ocaklarından Yürek Isıtan Kampanya

Ülkü Ocaklarından Yürek Isıtan Kampanya

Başkan Sadıkoğlu, 4 İl ve 2 İlçenin Ortak Sesi Oldu

Başkan Sadıkoğlu, 4 İl ve 2 İlçenin Ortak Sesi Oldu

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTFAİYESİ BACA TEMİZLİĞİ VE ISITICILARA KARŞI UYARDI

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTFAİYESİ BACA TEMİZLİĞİ VE ISITICILARA KARŞI UYARDI

GENÇLER ULAŞTIRMA PROJELERİ İÇİN YARIŞACAK

GENÇLER ULAŞTIRMA PROJELERİ İÇİN YARIŞACAK

3,1 MİLYON KİŞİ DAHA İSTANBUL’UN RAYLI SİSTEM AĞINA KAVUŞACAK

3,1 MİLYON KİŞİ DAHA İSTANBUL’UN RAYLI SİSTEM AĞINA KAVUŞACAK

VEFAT EDENLER

VEFAT EDENLER

İSTANBUL TOPLU ULAŞIM SİSTEMİNDE YENİ DÖNEM

İSTANBUL TOPLU ULAŞIM SİSTEMİNDE YENİ DÖNEM

MİLLETVEKİLİ ÖLMEZTOPRAK’TAN HASTA ZİYARETLERİ: “EVLATLARIMIZIN DİRAYETİ BİZLERİN İLHAM KAYNAĞI”

MİLLETVEKİLİ ÖLMEZTOPRAK’TAN HASTA ZİYARETLERİ: “EVLATLARIMIZIN DİRAYETİ BİZLERİN İLHAM KAYNAĞI”

MALATYA GAZETECİLER CEMİYETİ 36 YAŞINDA

MALATYA GAZETECİLER CEMİYETİ 36 YAŞINDA

Başkan Şengönül: “Ülkücü Hareket Var Oldukça Cumhuriyetimiz Emin Ellerdedir”

Başkan Şengönül: “Ülkücü Hareket Var Oldukça Cumhuriyetimiz Emin Ellerdedir”

Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları Malatya'da Başladı

Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları Malatya'da Başladı

Malatya’ya Yeni Anaokulları Kazandırılacak

Malatya’ya Yeni Anaokulları Kazandırılacak

VEFAT EDENLER

VEFAT EDENLER

Malatya'da Kaçak Emtia Baskını: Binlerce Ürün Ele Geçirildi

Malatya'da Kaçak Emtia Baskını: Binlerce Ürün Ele Geçirildi

10. MALATYA ANADOLU KİTAP VE KÜLTÜR FUARI’NA OKURLARIN İLGİSİ YOĞUN

10. MALATYA ANADOLU KİTAP VE KÜLTÜR FUARI’NA OKURLARIN İLGİSİ YOĞUN

"CUMHURİYET KİMSESİZLERİN KİMSESİDİR”

"CUMHURİYET KİMSESİZLERİN KİMSESİDİR”

Başkan Taşkın'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Başkan Taşkın'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞMAYA, ÜRETMEYE DEVAM

TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞMAYA, ÜRETMEYE DEVAM

CUMHURİYET BAYRAMI’NDA ÜCRETSİZ ULAŞIM

CUMHURİYET BAYRAMI’NDA ÜCRETSİZ ULAŞIM

Karakaya Barajı'nda Bayrak Değişimi ile Cumhuriyet Kutlandı

Karakaya Barajı'nda Bayrak Değişimi ile Cumhuriyet Kutlandı

Malatya'da 1 Milyon TL Değerinde Kayısı Çalan 2 Hırsız Yakalandı

Malatya'da 1 Milyon TL Değerinde Kayısı Çalan 2 Hırsız Yakalandı

10. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı ziyaretçi akınına uğruyor YAZARLAR VE OKURLAR FUARDA BULUŞUYOR

10. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı ziyaretçi akınına uğruyor YAZARLAR VE OKURLAR FUARDA BULUŞUYOR

MALATYA'DA YATIRIMLAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

MALATYA'DA YATIRIMLAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Battalgazi Belediyesi'nden Cumhuriyet Bayramı'nda Esnafa Bayrak Hediyesi

Battalgazi Belediyesi'nden Cumhuriyet Bayramı'nda Esnafa Bayrak Hediyesi

GAYRETTEPE-İSTANBUL HAVALİMANI-ARNAVUTKÖY HATTI’NDA YOLCU REKORU

GAYRETTEPE-İSTANBUL HAVALİMANI-ARNAVUTKÖY HATTI’NDA YOLCU REKORU

TÜRKİYE KART’LA 47 BİN 265 KULLANICI, 118 BİN 273 KEZ SEYAHAT

TÜRKİYE KART’LA 47 BİN 265 KULLANICI, 118 BİN 273 KEZ SEYAHAT

Başkan Taşkın Yamaç Mahallesi’nde Vatandaşlarla Buluştu

Başkan Taşkın Yamaç Mahallesi’nde Vatandaşlarla Buluştu

CUMHURIYET’IN SİMGESİ, ASRIN PROJESİ MARMARAY 11 YAŞINDA

CUMHURIYET’IN SİMGESİ, ASRIN PROJESİ MARMARAY 11 YAŞINDA

Malatya'da Uyuşturucu Taciri Şaşırtıcı Saklama Yöntemi İle Yakalandı

Malatya'da Uyuşturucu Taciri Şaşırtıcı Saklama Yöntemi İle Yakalandı

Başkan Taşkın'dan Fen İşleri Personeline Ziyaret

Başkan Taşkın'dan Fen İşleri Personeline Ziyaret

RİZE-ARTVİN HAVALİMANI'NA 2 YENİ FREKANS

RİZE-ARTVİN HAVALİMANI'NA 2 YENİ FREKANS

Sadıkoğlu: “Yasalar iş dünyasının önünü açmalı”

Sadıkoğlu: “Yasalar iş dünyasının önünü açmalı”

Sadıkoğlu: “6 şiddetinde depremler yaşarken mücbir sebep sona ermemeli”

Sadıkoğlu: “6 şiddetinde depremler yaşarken mücbir sebep sona ermemeli”

OTOYOLLARDAKİ FİBER AĞ UZUNLUĞU 7 BİN KİLOMETREYİ AŞTI

OTOYOLLARDAKİ FİBER AĞ UZUNLUĞU 7 BİN KİLOMETREYİ AŞTI

Malatya'ya 80 Yeni Araç Kazandırıldı

Malatya'ya 80 Yeni Araç Kazandırıldı

Başkan Taşkın: “Esnaflarımızın Yanındayız”

Başkan Taşkın: “Esnaflarımızın Yanındayız”

YAT TURİZMİNİN YÜKSELEN YILDIZI TÜRKİYE!

YAT TURİZMİNİN YÜKSELEN YILDIZI TÜRKİYE!

Ülkü Ocaklarından Gençlere Kutadgu Bilig Projesi

Ülkü Ocaklarından Gençlere Kutadgu Bilig Projesi

Malatya'da Uyuşturucu Operasyonu: Binlerce Hap ve Silaha El Konuldu

Malatya'da Uyuşturucu Operasyonu: Binlerce Hap ve Silaha El Konuldu