Elektrik ve doğalgaz faturası nasıl düşürülür? İşte püf noktaları
Ekonomi, 04 Ocak 2022 15:37
Elektrik fiyatlarına zam yapıldı. Yeni tarifede 150 kwh'a kadar %50, 150 kwh üzeri %125 zam yapıldı. Yeni gelen zamlarla birlikte. 150 kwh'a kadar yapılan %50'lik zam sonrası kwh fiyatı 1, 37 lira oldu. 150 kwh üstü birim fiyatı ise 2 lira 6 kuruşa yükseldi.
Yeni zamla birlikte aylık 150 khw'lık elektrik kullanımı önemli oldu. Çünkü kota aşımı sonrası evinize gelen fatura cep yakabilir. İşte aylık 150 kwh'lık elektronik cihazların kullanımı.
9 inç televizyon 5 saat çalışırsa 13.72 kilovat elektrik, buzdolabı 24 saat çalışırsa 29.57, A+çamaşır makinesi haftada 3 defa 10.54, elektrik süpürgesi haftada 1 kez 2.40, A+bulaşık makinesi haftada 4 kez 17.63, ütü haftada 2 kez 41.60, fırın haftada 1 kez 15.00, klasik 3 ampul günde 4 saat 20.16, toplamda 150.62 kilovat elektrik harcamış olacaksınız.
Buzdolabınızı güneş alan bir yere veya radyatör, fırın gibi ısı kaynaklarının yanına koymayın. Buzdolabı dışarıdan ısı aldıkça içini soğutması zorlaşır ve elektrik tüketimi artar. *Yemek pişirirken fırının kapağını gerektiğinden fazla açmayın. Kapağı her açışta fırın sıcaklığının 25-30 derece düştüğünü unutmayın. Ayrıca cam ve seramik kaplar tercih ederseniz fırın sıcaklığını 15 derece düşürebilirsiniz.
Çamaşırlarınızı yıkarken makineyi tam kapasite çalıştırdığınızdan emin olmalısınız. Çamaşırları bastırdığınızda tamburla arasında bir karış boşluk kalmalıdır. Az kirli çamaşırlarda ekonomik programı uygulamalısınız. *Bulaşıklarınızı makinede yıkayın. 60 derece sıcaklık yerine, 50 derecede yıkayarak da yüzde 10 daha az enerji tüketebilirsiniz. *Elektrik süpürgesinde torbalı yerine su haznelileri tercih edin. Süpürgeniz torbalıysa süpürmeden önce torbasını boşaltın ki çekim gücü düştüğü için enerjiyi boşa harcamasın.
Ocak ayının gelmesiyle birlikte havalar da soğudu. Doğalgazı yakan ama faturadan da çekinen vatandaş fatura düşürmenin püf noktalarını araştırır oldu. Biz de sizler için doğalgaz faturasını düşürmenin bazı yöntemlerini derledik.Isıyı içeride tutan çift camlı pencereler kullanmak. Sürekli kullanılmayan banyo, mutfak gibi bölümlerin ısısını, oturma odasına göre daha düşük tutmak.
Dış cephe yalıtımı ile yüzde 50’ye varan ısı tasarrufu sağlamak. Kaloriferlerin arkasına yalıtım levhası koyarak sıcaklığı odaya yansıtmak. Isı kaybını engellemek için kombi tesisatında olabildiğince düz borular kullanmak. Odaların balkon kapılarında ve camlarında, sıcaklık kaybını önleyecek sünger ve benzeri yalıtım malzemesi kullanmak.
Evden uzun süreli ayrılırken kombiyi kapatmak, kısa süreli dışarı çıkarken evi yeniden ısıtmamak için düşük ayarda çalıştırmak. Ev ısınınca kombiyi düşük ayarda tutarak, odaları düşük harcamayla belli bir sıcaklıkta tutmak. Oda termostatı ile oda sıcaklığını sabit tutan kombilerden kullanmak. Gündüz saatlerinde güneşten olabildiğince yararlanmak için perdeleri açık tutmak, geceleri ısı kaybını önlemek için perdeleri kapatmak.
Kalorifer peteğinin önüne ya da üzerine, sıcaklığı dağıtmasını önleyecek objeler konulmaması, çamaşır asılmaması, perdelerin peteği kapatacak kadar uzun olmaması. Verimli çalışan yeni kombi modellerini tercih etmek, her yıl kombi bakımı yaptırmak. Yoğuşmalı kombi kullanımıyla verimli ısınma sağlamak. Kısa süreli kullanılmadığı zamanlarda kombiyi tamamen kapatmak yerine olabildiğince düşük ayarda çalışır tutmak, böylece yeniden ısınmasında fazla gaz harcamamak.
Eski bacaları değiştirerek kombinin verimliliğini artırmak. Saat ayarlı kombi kullanarak, kombiyi işten dönüş ve benzeri saatlerde aktif olacak şekilde ayarlamak. Isınmada kullanılan peteklerde tıkanıklık olmaması, peteklerin her odada aynı şekilde ısındığından emin olmak
Merkezi ısınma sağlayan sistemlerde, ısınmanın günün soğuk olduğu ve bütün apartman sakinlerinin evde bulunduğu saatlere yoğunlaşması. Merkezi sistemlerde, harcanmayan doğal gazın parasını ödememek ve herkesin kullandığı enerji kadar ödeme yapması için dairelere ısı pay ölçer kurulması. Doğal gazlı ocaklarda, yemeği kısa sürede pişiren düdüklü tencere ve benzeri gereçleri kullanmak.
Ocak zamlarının ardından memurlara yapılacak ek zam görüşmeleri de başlayacak. Ayrıca emekliler için de iyileştirme formülleri şekillenecek. SSK ve Bağ-Kur emekliliklerine en alttan yukarı doğru kademeli artış beklenirken, Ocak ayında düşük maaş alan emeklilere 500 lira eşit zam yapılması formüller arasında yer alıyor.
Ekonomi, 04 Ocak 2022 15:37
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!