SORUN PİTBULL DA DEĞİL YETİŞTİRİLME TARZINDA!
Gündem, 01 Ocak 2022 01:35Son günlerde pitbull saldırılarına ilişkin haber ve görseller medya da sıkça yer almaya başladı. Pitbull vakalarının artması sonucu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tehlike arz eden hayvanlarla ilgili valilik ve belediyelere genelge gönderdi. Genelgede hayvanların kimliklendirilmesi ile ilgili bir yönetmelik de yer alıyor.
Tehlike arz eden köpek sahipleri için belirtilen koşulların yerine getirilmesi noktasında 14 Ocak son gün. 14 Ocak’tan sonra pitbull ve diğer tehlike arz eden köpekler artık sahiplenilmeyecek. Sahibi olanlarda hayvanlarını kısırlaştırılıp kayıt altına aldırmaları gerekiyor. Kayıt altına alınmayan hayvan sahiplerine 11 bin lira para cezası verilerek, köpeğin elinden alınması sağlanacak. Ayrıca tehlikeli ırk sınıfındaki köpekleri sokağa terk edenlere 30 bin lira para cezası verilecek.
Pitbull vakalarının son günlerde artması birçok soruyu da gündeme getirdi. Artan vakalarda sadece pitbulların suçlu olduğu görülse de işin aslı öyle değil. Peki, yaşanan olaylarda suçlu kim? Saldırılarının kaynağı sahipleri mi? Tüm merak edilen soruları Veteriner hekim İbrahim Arslan yanıtladı. Arslan, “Pitbull gibi hayvanların saldırganlıkları sahiplerinin hayvanları yetiştirme tarzı ve hatalı davranışlarından kaynaklanıyor” dedi.
Tehlikeli köpek ırklarından olan pitbull’la ilgili Veteriner Hekim İbrahim Arslan önemli bilgiler vererek pitbulların anatomik yapısını anlattı:
“Pitbull cinsi köpeklerin diğer köpeklere göre anatomik yapı olarak çene yapısı daha güçlüdür. Çok güçlü bir basınçla saldırganlık eğilimindeyken çenesini kilitleyip saldırdığı kişiyi devre dışı bırakabiliyor. İnsan faktörü devreye giriyor ve bunların kışkırtılarak yetiştirilmesi, küçükken elle sürekli hırçın bir şekilde dokunulması, müdahale edilmesi veya dövüşlere götürülmesi bu noktada saldırganlık huyunu ortaya çıkarıyor. Bu sebepten dolayı saldırganlık eğilimine yöneltilirse bu hayvanların zarar verme kabiliyeti çok yüksek. Bu yüzden ağızlık takılması, kimliklendirilmesi gerekiyor.”
Pitbull vakalarının baş göstermesiyle birlikte geç kalınmış yeni düzenlemeler de gündemde. Bu düzenlemelerle ilgili bilgi de veren Arslan, “2021 sonu itibariyle pitbulların çiplendirilmesi gerekiyor, ağızlık takılması ve kısırlaştırılması gerekiyor. Yeni yönetmelikte çıkıyor umarım kısa sürede ciddi anlamda insanlarda bu bilinç oluşur ve kamuoyuna duyurmayla sizlerin aracılığı ve denetimlerle olacak bir şey. Maalesef bir algıda var; şu an pitbull köpeklerin satışı yasaklandı, kısırlaştırılarak çoğalmasının önüne geçildi. Bu yıla kadar herkes sahiplenebiliyordu. Artık Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çip uygulaması var ama bu hayvanların kaydı yapılamıyor. Para ve hapis cezası bir yerde etkili olacak ama biri zarar gördükten sonra para veya hapis cezasının alınması çok da önemli olmayacak. Bu noktada çok eksiklerimiz var. Bu uygulamalardan sonra vakalar bence kısa sürede azalacak. Şunu da belirtmeliyim ki bu denetimlerin biraz daha hızlı yapılması lazım yoksa gündemden düşünce bu vakalar tekrarlanacak” dedi.
SAHİPLERİNİN YETİŞTİRME TARZI ÇOK ÖNEMLİ
Arslan, pitbull vakalarındaki en iyi çözümün insanların hayvanları sevecen bir şekilde yetiştirmesi olduğunu söyleyerek şunları vurguladı:
“Bir hayvana ne veriyorsanız onu alırsınız. Bu kedi için bile geçerli. Sürekli onu saldırgan bir şekle sokmak onu huzursuz bir şekilde yetiştirmek bu noktada hep karşılaştığımız şey. Bu yüzden hayvanları hırçınlık tetikleyici, karanlık yerlere hapsedilmemesi gerekiyor. Saldırganlıkları sahiplerinin hayvanları yetiştirme tarzı ve hatalı davranışlarından kaynaklanıyor. Anatomiye göre hırçınlık köpeklerin varoluşunda olan bir şey değil. Köpeklerin bu saldırganlığı komutlarla oluyor. Köpekler komutlara yatkın bir ırk. Köpekleri sahiplerinin psikolojik sorunları veya sıkıntıları etkiliyor. Biz elimizden geldiğince uyarılarda bulunmaya çalışıyoruz bunun yanlış olduğunu dile getiriyoruz. Bu hayvanların bir canlı olduklarını unutmamakta lazım ve bunlara bu huyu kazandıranda insanlardır. Maalesef bizim ülkemizde biraz da bunun eksikliği var umarız kısa zamanda bu düzelir inşallah.”
Pitbull gibi tehlikeli köpeklerin saldırısına maruz kalındığında yapılması gerekenlere değinen Veteriner Hekim Arslan, “Böyle bir durumla karşılaşıldığında köpeğin çenesini kilitlemesi ve bırakmasının çok zor oluşundan dolayı mümkün olduğunca hayati tehlikeyi etkilemeyecek başka bir yerin ısırtılması lazım bu kol veya bacak olabilir. Bedenin üst kısmını korumamız lazım. Maalesef bu hayvanlarda durmak yok. Sahiplerinin bile komutunu o an dinlemeyebilir bir kere saldır denildiğinde ‘hiç bırakma’ gibi anlayabilir” diyerek uyarıda bulundu.
“HAYVANLAR SİLAH DEĞİL”
Hayvan sahiplenmesinde vatandaşların nelere dikkat etmesi gerektiğiyle ilgili de konuşan Arslan, “Hayvan sahiplenmek isteyenlerin köpekleri ne için beslediğini bilmesi lazım. Ona yuva olmak için mi besliyor, güvenlik için mi sahipleniyor bunu bilmesi lazım. Bu hayvanlar silah değil bu bir canlı bunu bir şekilde sahiplendiğin de sağlığına dikkat ederek aşılarını yaptırarak beslemesi ve büyütmesi lazım. Dışarı çıktığında insan sağlığı için önlemlerini göze alarak çıkarması lazım. Bu şekilde olursa ben inanıyorum ki nadir böyle şeyler yaşanır. Değinmek istediğim son bir şey daha var. Dışarıda her pitbull besleyene de cani gözüyle de bakılmaması lazım. Bir kere bu hayvanı almış ve belli bir yaşa getirmiş öldürmesi beklenemez. Ama bu kişilerin de insan hayatını tehlikeye atmaması lazım” diyerek sözlerini noktaladı.
Gündem, 01 Ocak 2022 01:35
Yorumlar (0)