Arslantepe’den Sonra UNESCO’ya Bir Başvuruda Gastronomi Alanında

Kültür, 27 Temmuz 2021 16:08

Malatya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yürütülecek olan ve Malatya’nın UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil edilmesi için yapılacak olan çalışmalar için Büyükşehir Belediyesi Fırat Toplantı Salonunda geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi.

Arslantepe’den Sonra UNESCO’ya Bir Başvuruda Gastronomi Alanında

UNESCO tarafından 44’üncü Dünya Mirası Komitesi toplantısında alınan kararla Türkiye’nin 19’uncu mirası olarak Arslantepe Höyüğü ile asıl listede yer almanın mutluluğunu yaşayan Malatya’da, yeni bir heyecanın başlangıcı daha yapıldı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından sürecin başında yer alınacak olan UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Malatya’nın da gastronomi alanında dâhil olabilmesi için yapılan girişimler daha da yoğunlaştırıldı. UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini destekleyen Yaratıcı Şehirler Ağı’nda gastronomi alanında yer almak için yapılan girişimlerle birlikte süreç hakkında yapılacak olan çalışmalarla ilgili toplantılara da devam ediliyor.

Gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına yapılan başvuruyla ilgili süreçte yapılacak olan çalışmaların değerlendirildiği 26 Temmuz Pazartesi günü düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan Başkan Gürkan, Arslantepe’nin Dünya Kültürel Mirası listesine alınmasından dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

Başkan Gürkan, “Malatya ve ülkemiz için önemli bir müjde olan Arslantepe’nin Dünya Kültür Mirası asıl listesinde yer alması ve Türkiye’deki 19’uncu miras listesinde yerini almış olması ve 44’üncü birleşimde kabul görmesi Malatya açısından önemlidir. Malatya önemli bir şehirdir. Biz Malatya’yı tarif ederken insanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehri olarak tarif ediyoruz. Bu tarifleri ifade ederken tesadüfen ifade ettiğimiz tarifler değildir. Bunlar yüzlerce binlerce kitabın özetinin yapılıp cümlelere dökülerek veciz olarak ifade edilmesidir. Arslantepe’nin Türkiye’de 19’uncu mirasta yer alması Malatya için önemlidir. Bu süreç içerisinde bize destek olan başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, özellikle Kültür ve Turizm ve Dışişleri Bakanlığımıza, milletvekillerimize, valilerimize teşekkür ediyorum. Bilindiği gibi biz süreci 2004 yılında başlattık. 2014 yılında aday listeye alındık ve daha sonraki süreçte de alan yönetim kurulunu oluşturduk, alan planını hazırladık ve bunların detaylarını Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yetkilileriyle ortaklaşa yaptık ve mutlu sona ulaştık. Öncelikle Kültürel Mirasın UNESCO tarafından tescil edilmesi Malatya açısından tarihi bir dönüm noktasıdır. Malatya adına bu konuda katkı sunan ve paydaş olan bütün yetkili mercilere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

UNESCO ile kültür ve gastronomi açısından önemli bir görüşmeyi daha gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Gürkan,  “Malatya’nın turizmi açısından ileride hakikaten turizmin gelişmesi bakımından büyük katkılar sunacak güzel bir toplantı yaptık. Özellikle Öznur Çalık vekilimize teşekkür etmek istiyorum. Sayın vekilimiz gastronomi konusunda UNESCO’ya müracaat etmemiz gerektiğini ifade etti. Müracaat sürecini Sayın vekilimizle birlikte takip ettik ve müracaatı yaptık. Bazı şeyler yapılırken sonuç olarak güzel gibi görünüyor ama mutfak aşamasının çok zor ve meşakkatli bir şekilde elde edileceğini ifade etmemiz gerekiyor. Gastronomi noktasında yapmış olduğumuz girişimle irade kararlılığımızı ilgililere gerekli yazışmaları yaparak bildirdik. Arslantepe’de olduğu gibi alt başlıklar aynı meşakkatli bir şekilde bizim karşımıza çıkacak. Malatya’nın bütün paydaşlarıyla Malatya olması lazım. Malatya’nın artık ileri hedefe kilitlenmesi lazım. İmkânsız ve olmaz diye bir şey yoktur. Malatya’yı UNESCO tarafından yemekleriyle tescil edilmiş bir kent haline getirmek için gayret edeceğiz. Sürecin daha başlangıç aşamasındayız. Süreç zor olacak bunu belirtelim. Hemen başvurduk yaptık gibi bir süreç olmayacak. Hedefimiz 2023 yılındaki programa yetiştirilmesi noktasında çalışmalarımızı yapmak” diye konuştu.

Yapılan toplantıda açıklamalarda bulunan MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, “Malatya açısından başarılı bir hikâyeden sonra Arslantepe’nin UNESCO tarafından Türkiye’de ki 19’uncu miras olmasının ardından yeni bir heyecana ortak olmak üzere bir araya geldik. Başta Selahattin Başkan ve Öznur Hanımın gastronomi anlamında başlatmış olduğu bu çalışmayı canı gönülden destekliyorum. Malatya mutfağının, Malatya yemeklerinin önce iç turizme kazandırılarak, Arslantepe ile birlikte Nemrut’u da turizm rotamıza aldığımız takdirde ülkemize ve ilimize gelecek olan turistlerimize Malatya tadında yemeklerimizi sunacağız. Bu süreç meşakkatli bir süreci getiriyor. Ama biz yemeğimizi icat etmedik. Geleneksel olarak analarımızdan, atamızdan miras bırakılan ve bizlerin katma değer olarak lezzet kattığımız yemeklerimizi bugüne kadar getirdik. Sürece dâhil olan katılımcılara başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

UNESCO’nun 2004 yılından itibaren yaklaşık 7 başlık altında yaratıcı şehirler ilan ettiğini söyleyen AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Tüm dünyada toplamda 256 şehir 7 alanda kendini yaratıcı şehir ilan etmiş durumda. Bunlar, edebiyat, film, müzik, zanaat, halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları. Gastronomi alanında tüm dünyada sadece 36 tane il gastronomi şehri olarak ilan edilmiş. Yaratıcı şehirler 2004 yılından itibaren tüm dünyaya gastronomi dâhil olmak üzere yaratıcı şehir unvanlarını dağıtırken Malatya’nın da bundan nasibini alması gerekir. Bu vesileyle Malatya da gastronomi şehri olsun istedik. Dünyada var olan 36 tane ilin içerisinde Türkiye’den 3 tane il var. Hatay, Afyonkarahisar ve Gaziantep. 2021 yılı içerisinde de farklı alanlarda 18 başvuru var. 2021 yılı için başvuru yapan 8 tane il gastronomi şehri olmaya aday.

2021 yılında bende varım diyen şehirler dosyalarını UNESCO’ya sundu. Dosyalar incelenecek ve UNESCO her sene iki şehri alıyor. Şuan Bursa ve Sivas illeri UNESCO tarafından milli komiteye teklif edildi. Biz işe yeni başlıyoruz. Malatya, gastronomi şehri olmalı. Gastronomi şehri sadece yaratıcı şehir olarak değil aynı zamanda sağlığa uygun, iyi düzenlenmiş, hoş ve lezzetli yemek düzenini ve sistemini de memleketimize kazandırmak adına çok önemli. Bunun için STK’ların destekleri çok önemliydi. Malatya’mızda gastronomi derneği kuruldu. STK’larımızla birlikte güçlü bir turizm sivil inisiyatifi oluşmaya başladı. Biz 2021 yılında gastronomi şehri olarak, yaratıcı şehir olarak bizde varız diyoruz. Yaptığımız toplantımızla birlikte Malatya’nın gastronomi şehri hikâyesinin başlatılmasını istiyoruz.

13 ilçemizin her biri mutlaka işin içerisine girmeli. Yerel yöneticilerimiz, bürokratlarımız, akademisyenlerimiz her biri bu taşın altına elini koymalı bende varım demeli. Milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, sayın valimizle bizde varız diyoruz. UNESCO yaratıcı şehirlere başvuru tekli yıllarda yapılabiliyor. 2021 yılı bizim sadece niyetimizi belirttiğimiz bir yıl oldu. Çünkü bunun alt yapısı çok meşakkatli bir alan ve bunun altının doldurulması lazım. İki yıllık başvuru süreci var. 2023 yılında biz gastronomi şehri olmak istiyoruz diye UNESCO’ya önce milli komiteye sonra UNESCO genel merkezine taleplerimizi ileteceğiz. İnşallah Malatya gastronomi şehri olarak kültür mirası olan bir şehir olarak gastronomi şehri olmaya aday olacak inşallah. Yaratıcı şehirlerin yürütücüleri Büyükşehir Belediye Başkanlarımızdır. Valilerimizle birlikte beraberce süreç yönetiliyor. Bizlerde elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

Malatya Valisi Aydın Baruş ise “Turizmde marka şehir olmak çok önemli. Marka şehir olmak ne demek; belirli özelliklerinizle hem ülke içinde hem de dünyada tanınır olabilmeyi başarmanız lazım. Marka şehir olabilmenin en önemli koşullarından birisi dünyaya sunabileceğiniz değerleriniz olması gerekiyor. Bu kültürel anlamda olabilir, başka alanlarda da olabilir. Bu değerlere sahip olmanız sadece tek başına yeterli değil. Aynı zamanda bu değerleri dünyaya anlatabilmeniz lazım. Marka şehir olma yolunda dünyaya tanıtma anlamında Malatya dev bir adım attı. Arslantepe Höyüğü’nün Dünya Kültür Kalıcı Mirası Asıl Listesine alınması bizim için gurur kaynağı. Turizm anlamında Malatya’nın önünü açacak çok önemli bir gelişme. Şehrimize önümüzdeki süreçte çok önemli bir insan ziyareti olacağını da tahmin edebiliyoruz. Şehrimizi ziyaret edecek olan ziyaretçilerimize, misafirlerimize Malatya’nın misafirperverliğini çok iyi göstermemiz gerekiyor. Bunun için gerek konaklama hizmetlerimizin gerekse yemek ve lokanta hizmetlerimizin kalitesinin yükseltilmesi gerekiyor. Gastronomi turizminde de çok önemli adımlar atmamız gerekiyor. Malatya’nın UNESCO sürecinde yaracı şehirler ağına dâhil edilmesi ki 7 alanda başvuru yapmak mümkün. Bunlardan birisi de gastronomi. Gastronomi de Malatya’nın en temel değerlerinden biri olduğuna göre bu alanda yapılacak olan başvuruda bizim açımızdan büyük bir kıymet taşıyor” açıklamasında bulundu.

Gastronomi alanında yapılan başvuru ile birlikte Büyükşehir Belediyesi Fırat Toplantı Salonunda süreçle ilgili yapılması gerekenlerin istişare edildiği toplantıya, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Valisi Aydın Baruş, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, ilgili kurum müdürleri ve paydaşlar katıldı.

HABER BÜLTENİ

Kültür, 27 Temmuz 2021 16:08

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
10. MALATYA ANADOLU KİTAP VE KÜLTÜR FUARINI 210 BİNİN ÜZERİNDE VATANDAŞ ZİYARET ETTİ

10. MALATYA ANADOLU KİTAP VE KÜLTÜR FUARINI 210 BİNİN ÜZERİNDE VATANDAŞ ZİYARET ETTİ

Ülkü Ocaklarından Yürek Isıtan Kampanya

Ülkü Ocaklarından Yürek Isıtan Kampanya

Başkan Sadıkoğlu, 4 İl ve 2 İlçenin Ortak Sesi Oldu

Başkan Sadıkoğlu, 4 İl ve 2 İlçenin Ortak Sesi Oldu

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTFAİYESİ BACA TEMİZLİĞİ VE ISITICILARA KARŞI UYARDI

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTFAİYESİ BACA TEMİZLİĞİ VE ISITICILARA KARŞI UYARDI

GENÇLER ULAŞTIRMA PROJELERİ İÇİN YARIŞACAK

GENÇLER ULAŞTIRMA PROJELERİ İÇİN YARIŞACAK

3,1 MİLYON KİŞİ DAHA İSTANBUL’UN RAYLI SİSTEM AĞINA KAVUŞACAK

3,1 MİLYON KİŞİ DAHA İSTANBUL’UN RAYLI SİSTEM AĞINA KAVUŞACAK

VEFAT EDENLER

VEFAT EDENLER

İSTANBUL TOPLU ULAŞIM SİSTEMİNDE YENİ DÖNEM

İSTANBUL TOPLU ULAŞIM SİSTEMİNDE YENİ DÖNEM

MİLLETVEKİLİ ÖLMEZTOPRAK’TAN HASTA ZİYARETLERİ: “EVLATLARIMIZIN DİRAYETİ BİZLERİN İLHAM KAYNAĞI”

MİLLETVEKİLİ ÖLMEZTOPRAK’TAN HASTA ZİYARETLERİ: “EVLATLARIMIZIN DİRAYETİ BİZLERİN İLHAM KAYNAĞI”

MALATYA GAZETECİLER CEMİYETİ 36 YAŞINDA

MALATYA GAZETECİLER CEMİYETİ 36 YAŞINDA

Başkan Şengönül: “Ülkücü Hareket Var Oldukça Cumhuriyetimiz Emin Ellerdedir”

Başkan Şengönül: “Ülkücü Hareket Var Oldukça Cumhuriyetimiz Emin Ellerdedir”

Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları Malatya'da Başladı

Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları Malatya'da Başladı

Malatya’ya Yeni Anaokulları Kazandırılacak

Malatya’ya Yeni Anaokulları Kazandırılacak

VEFAT EDENLER

VEFAT EDENLER

Malatya'da Kaçak Emtia Baskını: Binlerce Ürün Ele Geçirildi

Malatya'da Kaçak Emtia Baskını: Binlerce Ürün Ele Geçirildi

10. MALATYA ANADOLU KİTAP VE KÜLTÜR FUARI’NA OKURLARIN İLGİSİ YOĞUN

10. MALATYA ANADOLU KİTAP VE KÜLTÜR FUARI’NA OKURLARIN İLGİSİ YOĞUN

"CUMHURİYET KİMSESİZLERİN KİMSESİDİR”

"CUMHURİYET KİMSESİZLERİN KİMSESİDİR”

Başkan Taşkın'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Başkan Taşkın'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞMAYA, ÜRETMEYE DEVAM

TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞMAYA, ÜRETMEYE DEVAM

CUMHURİYET BAYRAMI’NDA ÜCRETSİZ ULAŞIM

CUMHURİYET BAYRAMI’NDA ÜCRETSİZ ULAŞIM

Karakaya Barajı'nda Bayrak Değişimi ile Cumhuriyet Kutlandı

Karakaya Barajı'nda Bayrak Değişimi ile Cumhuriyet Kutlandı

Malatya'da 1 Milyon TL Değerinde Kayısı Çalan 2 Hırsız Yakalandı

Malatya'da 1 Milyon TL Değerinde Kayısı Çalan 2 Hırsız Yakalandı

10. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı ziyaretçi akınına uğruyor YAZARLAR VE OKURLAR FUARDA BULUŞUYOR

10. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı ziyaretçi akınına uğruyor YAZARLAR VE OKURLAR FUARDA BULUŞUYOR

MALATYA'DA YATIRIMLAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

MALATYA'DA YATIRIMLAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Battalgazi Belediyesi'nden Cumhuriyet Bayramı'nda Esnafa Bayrak Hediyesi

Battalgazi Belediyesi'nden Cumhuriyet Bayramı'nda Esnafa Bayrak Hediyesi

GAYRETTEPE-İSTANBUL HAVALİMANI-ARNAVUTKÖY HATTI’NDA YOLCU REKORU

GAYRETTEPE-İSTANBUL HAVALİMANI-ARNAVUTKÖY HATTI’NDA YOLCU REKORU

TÜRKİYE KART’LA 47 BİN 265 KULLANICI, 118 BİN 273 KEZ SEYAHAT

TÜRKİYE KART’LA 47 BİN 265 KULLANICI, 118 BİN 273 KEZ SEYAHAT

Başkan Taşkın Yamaç Mahallesi’nde Vatandaşlarla Buluştu

Başkan Taşkın Yamaç Mahallesi’nde Vatandaşlarla Buluştu

CUMHURIYET’IN SİMGESİ, ASRIN PROJESİ MARMARAY 11 YAŞINDA

CUMHURIYET’IN SİMGESİ, ASRIN PROJESİ MARMARAY 11 YAŞINDA

Malatya'da Uyuşturucu Taciri Şaşırtıcı Saklama Yöntemi İle Yakalandı

Malatya'da Uyuşturucu Taciri Şaşırtıcı Saklama Yöntemi İle Yakalandı

Başkan Taşkın'dan Fen İşleri Personeline Ziyaret

Başkan Taşkın'dan Fen İşleri Personeline Ziyaret

RİZE-ARTVİN HAVALİMANI'NA 2 YENİ FREKANS

RİZE-ARTVİN HAVALİMANI'NA 2 YENİ FREKANS

Sadıkoğlu: “Yasalar iş dünyasının önünü açmalı”

Sadıkoğlu: “Yasalar iş dünyasının önünü açmalı”

Sadıkoğlu: “6 şiddetinde depremler yaşarken mücbir sebep sona ermemeli”

Sadıkoğlu: “6 şiddetinde depremler yaşarken mücbir sebep sona ermemeli”

OTOYOLLARDAKİ FİBER AĞ UZUNLUĞU 7 BİN KİLOMETREYİ AŞTI

OTOYOLLARDAKİ FİBER AĞ UZUNLUĞU 7 BİN KİLOMETREYİ AŞTI

Malatya'ya 80 Yeni Araç Kazandırıldı

Malatya'ya 80 Yeni Araç Kazandırıldı

Başkan Taşkın: “Esnaflarımızın Yanındayız”

Başkan Taşkın: “Esnaflarımızın Yanındayız”

YAT TURİZMİNİN YÜKSELEN YILDIZI TÜRKİYE!

YAT TURİZMİNİN YÜKSELEN YILDIZI TÜRKİYE!

Ülkü Ocaklarından Gençlere Kutadgu Bilig Projesi

Ülkü Ocaklarından Gençlere Kutadgu Bilig Projesi

Malatya'da Uyuşturucu Operasyonu: Binlerce Hap ve Silaha El Konuldu

Malatya'da Uyuşturucu Operasyonu: Binlerce Hap ve Silaha El Konuldu