6 Şubat tarihinde yaşanan asrın felaketinde Malatya büyük hasar almıştı. Hatay’dan sonra yıkımda 2. Sırada olan şehirde 35 bin 800 bina ağır hasar alırken, 7 bin 500 binada depremler sırasında ya yıkılmış ya da ağır hasar almıştı.
Malatya’da en fazla yıkıma uğrayan bölgelerden biri olan şehrin ticaretinin atar damarı kent merkeziydi. Binlerce iş yerinin yıkıldığı alanda tek ayakta kalan Mısır Çarşısıydı. Yeni kurulacak şehrin planı içerisinde kalan Mısır Çarşısı içinde yıkım kararı çıktı. Farklı sektörlerden birçok esnafın bulunduğu çarşı hafta başından itibaren boşaltılmaya başlanıldı.
Birkaç dükkânın daha taşınma faaliyetlerini sürdürdüğü alanda kısa süre sonra yıkımın başlayacağı öğrenildi. Bir zamanlar şehrin en hareketli yerlerinden biri olan çarşı artık tarihe karışıyor
MALATYA MISIR ÇARŞISININ TARİHİ
Daha eskiden ahşap baraka gibi dükkanların olduğu yapı 1968 yılında Turgut Temelli döneminde betonarme olarak inşa edilmiş. Söğütlü Cami çevresinde bulunan esnaflar Mısır Çarşısına taşınmış bu alanda bulunan Marangoz ve demircilerde başka dükkanlarda hizmet vermişti. Yaklaşık 55 yıl önce yapılan çarşı birçok esnafın ekmek kapısı, geçim kaynağı olmuştu. Öncesinde yüksek katlı olarak planlanan alan Yeni Cami’nin silüeti bozulduğu gerekçesiyle tek kat olarak inşa edilmesi kararlaştırılmış.
“İNŞALLAH KISA SÜREDE TESLİM EDİLİR”
80 dükkânın bulunduğu aktaran Çarşı Esnafı Mehmet Karaçelik, “Perşembe günü çarşıyı boşalttık. İnşallah devletimiz kısa süre içerisinde çarşıyı yeniden teslim ederek bizlere teslim edecektir. Şimdilik konteynerlerde satış yapacağız.” Dedi.
MISIR ÇARŞISI ESNAFI NEREYE TAŞINDI?
Başta ayakkabıcılar olmak üzere bir çok sektörden esnafın hizmet verdiği çarşı Malatya Büyükşehir Belediyesi arkasında konteyner iş yerlerinde hizmet verecek. Çarşının Haziran 2025 yılında tamamlanarak esnafa teslim edilmesi ve şehrin ticaretinin yeniden canlandırılması hedefleniyor.