Malatya’nın ikinci yerleşim yeri olan Eski Malatya, içerisinde barındırdığı tarihi eserleriyle dikkat çekiyor. Kervansaray’dan Ulu Cami’ye, mescitlerden türbelere, camilerden kümbetlere birbirinden farklı mimari tarzlarda yapılan tarihi eserler ilk günkü gibi ayakta duruyor.
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Şişman Han, Sitti Zeynep Kümbeti, Sütlü Minare Camii, Toptaş Camii, Ulu Camii, Usta ve Şegirt Kümbetleri ve Zeynel Bey Mescidi, Ahmet Duran Mescidi ve Türbesi, Akminare Camii, Alacakapı Mescidi, Emir Ömer Mescidi, Ertunan Evi, Eski Malatya Kale Suru, Halfetih Minaresi, Kanlı Kümbet, Karahan Camii, Kırkkardeşler Şehitliği, Melik Sunullah Camii ve Minaresi, Namazgah, Nefise Hatun Kümbeti, Şahabiyye-i Kübra Medresesi gibi birçok tarihi eserin bulunduğu Eski Malatya, yıl içerisinde binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Malatya’ya gelenlerin en uğrak yeri olan Eski Malatya, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.
Medler, Hitit, Roma, Pers, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’nın hüküm sürdüğü Eski Malatya aynı zamanda türbeleriyle de dikkat çekiyor. Hasan Basri Türbesi, Hırslı Baba Türbesi, Hötüm Dede Türbesi yıl içerisinde binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.
Tarihçilerin ve tarihi yapıları merak edenlerin en önemli rotası konumunda olan Eski Malatya, Roma Kralı Titus zamanında Lejyon karargâhı olarak kullanılmış. Roma şehir surlarının yapıldığı Eski Malatya’da, şehri daha iyi korumak amacıyla yerleşim alanının etrafı surlarla çevrilmiştir. Malatya surlarının 5’i doğusunda, 1’i kuzeyinde, 1’i batısında, 4’ü güneyinde olmak üzere 11 sur kapısı ve 75 burcu bulunmaktadır. Bu kapılar; Alacakapı, Meşakkapı, Pazarkapısı, Süsürkemkapı, Börüdiyye, Yediboy (Sepidroz ) Kapısı, Bağdat Kapısı ve Gizli kapıdır. Malatya kale surlarının tipik yapısı özelliğiyle, bölgede bir benzeri bulunmamaktadır. Bir kısmı restore edilen kale dimdik ayakta duruyor.