Fırat Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ufuk Teoman Aksoy, deprem sonrasında yeniden yapılacak olan yapılara ilişkin önerilerde bulundu. Prof. Dr. Aksoy, kent ve konut planlama kültürünün yeniden değerlendirilmesi, 3+1,4+1 evlerin artık yerini daha az metrekareli yapılara bırakması gerektiğini açıkladı.
'Deprem sonrası Malatya’nın Geleceği Çalıştayı' raporunda Fırat Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ufuk Teoman Aksoy, ‘Konut Yapılaşması’na ilişkin görüşlerine yer verdi.
Prof. Dr. Aksoy, kentsel dönüşümün imar adası bazında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Aynı bölge içinde farklı kat yükseldiklerinin olmaması gerektiğini belirten Aksoy,
"zemin + 4 kat ve yoğunluğa göre Zemin +7 kat yapılaşma planlanmalı"
dedi. Aksoy, ısrarla
“Çevrede çok katlı yerleşime ilişkin düzenlemelere izin verilmemeli”
dedi.
Aksoy’un diğer önerileri şöyle:
“Yıkılmış, ağır hasarlı binaların bulunduğu parseller yeniden düzenlenirken, hem aynı yapılaşma (metrekare, yükseklik) hem de farklı yapılaşma (metrekare, yükseklik) alternatifleri düşünülmeli, ya da tamamen yapılaşmadan çıkarılıp yeşil alan, otopark vb. olarak değerlendirilmeli. Bu alanlarda binalara ilişkin olarak metrekare, adet, aynı parsel gibi kriterlere göre " Hak sahipliği" mağduriyetleri olacaktır. Özellikle bitişik nizam düzenlerinde daha fazla olacak bu mağduriyetler için; eşdeğer parsel/bölge alternatifleri sunulmalı ve hak sahipliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından değil de, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından kazandırılmalı.
2000 yılı öncesi binalar istisnasız (orta-az hasar-hasarsız) riskli bina olarak değerlendirilip, ada bazlı yenilenmeli. Imar düzeninde kapalı çıkmaya izin verilmemeli, bunun için gerekirse emsal oranı artırılmalıdır. Özellikle ticari + konut (Tick) düzenlerinde asma kata izin verilmemeli ve ticari alan kat yüksekliği belirlenmeli ve sınırlandırılmalıdır.
Kent ve konut planlama kültürümüz yeniden değerlendirilmeli: - Konut/salon ilişkisi (3+1,4+1 vb) değişmeli, daha az metrekareli konutlar planlanmalı, Inşaat (strüktür) teknikleri/taşıyıcı sistem alternatifleri, çelik, ahşap, karma prefabrik sistemler tercih edilmeli, - Kentsel tasarımda yoğun olan bölgeler çok katlı, dışa doğru tek katlı/ Zemin+1 katlı yapılaşma planlanmalıdır.”