Malatya Büyükşehir Belediyesi Nikâh Sarayında düzenlenen programa Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, MHP MKY Üyesi Eyüp Gönültaş, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ercan Altın, İl Müftüsü Şahin Yıldırım, Genel Sekreter ve Genel Sekreter Yardımcıları, il ve ilçe muhtar derneklerinin başkanları, muhtarlar, daire başkanları ve şube müdürleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının akabinde İsrail tarafından Filistin’e yönelik düzenlenen hain saldırılar sonrası şehit olan masumlar için okunan Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından İl Müftüsü Şahin Yıldırım tarafından şehitler için dua edildi.
Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Şehitler için okunan dua sonrasında protokol konuşmalarına geçildi.
Türkiye Muhtarlar Derneği Malatya Şubesi adına konuşan Tecde Mahallesi Muhtarı Ali Yiğit, “Muhtarlar günü dolayısıyla bizleri misafir eden Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan'a teşekkür ederim. Bu yıl Muhtarlar Günümüzü buruk kutlamaktayız. 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremde binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, geride kalan ailelerine sabırlar diliyorum. Yaşadığımız depremden dolayı zorlu bir süreç geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz. İşini gönülden yapan mahallesine hizmet etmeyi kendisine şiar edinen bütün muhtar arkadaşlarıma gönülden teşekkür ederim. Muhtarlar olarak şehrimizin tekrardan ayağa kaldırılması noktasında her zaman elimizi taşın altına koymaya hazırız. Çünkü muhtarlık gönül işidir. Sıkıntı ve zorlu süreci yine hep birlikte aşacağımıza inancımız tamdır. Tekrardan bütün muhtar arkadaşlarımın gününü kutlar başarılarının devamını dilerim” diye konuştu.
Battalgazi Muhtarlar Dernek Başkanı Abdulvahap Ortaç ise kısa bir selamlama konuşması gerçekleştirerek, “Bu yıl 8’incisini kutladığımız muhtarlar gününü muhtarlarımıza armağan eden Sayın Cumhurbaşkanımız Dünya Lideri Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a tüm muhtarlarım adına teşekkür ediyorum. Bugün bizleri burada bir araya getiren, ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediye Başkanımıza da canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) MKY Üyesi Eyüp Gönültaş, “Bu dönemin muhtarları hakikaten çok çile çekti, çok sıkıntı çekti. 2020 depremi akabinde pandemi ve 6 Şubat tarihinde yaşanan depremde gecenizi gündüzünüze katarak usanmadan bıkmadan hem devlet adına hem millet namına koştunuz yoruldunuz of bile demediniz. Ulvi bir görev yapıyorsunuz. 200 yıllık bir tarihi olan muhtarlık müessesesinin son dönemdeki muhtarları tüm dünyaya örnek oldu. Hepiniz yaralısınız, hepimiz yaslıyız ama el birliğiyle devletimizin desteğiyle yaraları saracağız. Yaslarımızı tutup yarınlara umutla bakacağız. Sizlerin gayreti ve çabasıyla bu yaralarda sarılacak, bugünlerde geçecek.
Bugün Filistin’de insanlık katlediliyor. Filistin’de bebekler, anne karnındaki bebekler yok ediliyor. İnsanlık ölüyor, insanlık ölürken hep birlikte kahrolsun İsrail diyoruz. Katil Amerika diyoruz. Vahşi batıya Malatya’dan sesleniyoruz. Nerde bir mazlum var Türk Milleti onun umududur. Nerde bir zalim var Türk Milleti onun korkulu rüyası olacaktır. Devletimizin dirayeti ve gücü ile sizlerin desteğiyle Filistin’deki, Arakan’daki, Doğu Türkistan’daki dünyanın neresinde bir mazlum varsa yanında olduk olmaya devam edeceğiz. İsrail’i ve onun yandaşlarını buradan kınıyorum, lanetliyorum.
Muhtarlık çok onurlu, şerefli ve haysiyetli bir görevdir. Muhtar mahallenin sırdaşı fakir fukaranın gönüldaşısınız. Muhtarlarımızın gününü kutluyor bizlere böyle bir gün tahsis eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve onun çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
AK Parti İl Başkanı Namık Gören ise yaptığı konuşmada, “Demokrasi zincirimizin ilk halkası olan yerel demokrasi geleneğimizin en eski örneği olan muhtarlık müessesesi içerisinde ifa ettiğiniz görevle bir yandan devleti bir yandan da milleti temsil ediyorsunuz. Özellikle 2020 yılında yaşanan deprem ardından yaşanan pandemi ve son olarak asrın felaketi olarak nitelendirilen depremle birlikte sahada ciddi manada gayret gösterdiniz. İçinde bulunduğumuz dönem içerisinde insanlık tarihinde görülmemiş bir zulme şahitlik ediyoruz. Bu köhne dünya elbet birgün yıkılacaktır. Adaletle yoğrulmuş insanlık ayakta kalacaktır. Biz Filistin’in haklı davasının yanındayız.
19 Ekim Muhtarlar Gününüzü tebrik ediyorum. Bizleri bu güzel günde bir araya getiren Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’a teşekkür ediyorum” dedi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’da yaptığı konuşmada Orta Doğu’da insanlık dramı yaşandığını ve İslam coğrafyasında bu tür musibetlerin eksik olmadığını belirterek, “Savaş tarihlerinde hastanelerin bombalandığı yüzlerce insanın katledildiği bir olaya rastlanmamıştır. Rahmeti Rahmana kavuşmuş Filistinli kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Bu vahşeti de bu katliamı da Büyükşehir Belediyesi olarak kınadığımı ifade etmek istiyorum.
MUHTARLIK KONUM OLARAK ÖNEMLİ BİR MÜESSESEDİR
Değerleri muhtarlarım, muhtarlık müessesi 1829 yılında II. Mahmut döneminde Yeniçeri Ocağı’nın kapatılmasıyla birlikte yerleşim birimlerindeki asayişin temin edilebilmesi için o dönemde kurulmuştur. 2015 yılında da Sayın Cumhurbaşkanımız muhtarlarımızın bir günü olsun dedi ve 19 Ekim 2015 gününden beri Muhtarlar Günü olarak kutlanıyor. Ben bütün muhtarlarımızın Muhtarlar Günü’nü kutluyor ve tebrik ediyorum. Muhtar bir mahallenin bir köyün sırdaşıdır, gardaşıdır, gönüldaşıdır, annesidir, babasıdır. Bir sıkıntısı olan varsa çözümü için muhtara gider. Dolayısıyla muhtarlık konum olarak önemli bir müessesedir. Devlet organlarıyla, yerel organlarla kendi mahallesinin ve köyünün arasında ilişkiyi kurması anlamında da önemlidir. Diğer taraftan da muhtarlık seçimi itibariyle en demokratik seçilen ve demokrasinin en üst seviyede telakki ettiği bir seçim sonucudur. Muhtar mahallenin en güvenilir kişisi, en itibar edilen kişisi, en iyi kanaat önderi, problem çözen kişi olarak değerlendirilir. Bizim nezdimizde muhtarlar toplumun beş duyu organlarıdır. Onlardan aldığımız bilgiler doğrultusunda biz de yol haritamızı ve yol pusulamızı belirleriz. 2019 yılından sonra seçilen muhtarlarımız büyük sıkıntılar yaşadılar. Yerel yönetim olarak muhtarlarımızla çalışma imkânını hep birlikte yaşadık. Depremdeki sıkıntıları hep birlikte yaşadık.
ŞEHRİMİZE NEGATİF ENERJİ VERMEK İSTEYEN KİMSELERE MÜSEMMA GÖSTERMEYİN
Göreve geldiğimiz günden bu yana ruhsat verdiğimiz, yaptığımız ve yaptırdığımız hiçbir yapıda en ufak bir hasar yoktur. Bu tesadüf bir şey değildir. Bu bir vizyon, bir ufuk meselesidir. Bir bakışın, bir bilgi birikiminin sonundaki tezahürüdür. Biz hiçbir zaman tarım arazilerini imara açmadık. Beş kattan fazla imar da vermedik. Depremlerde zarar gören 11 şehir içinde ilk dört şehir içinde ağır hasarlı bir şehir belediye başkanı olmak durumunda kaldık. Bu süreci de Malatya olarak gerek Valiliğimiz, gerek Büyükşehir Belediyemiz, gerek kamu kuruluşlarımız ve gerek muhtarlarımızla birlikte süreci açık arayla en iyi götüren il Malatya’dır. Bundan kimsenin tereddüttü olmasın. Şehrimize negatif enerji vermek isteyen kimselere müsemma göstermeyin.
BU MEMLEKET SAHİPSİZ DEĞİL
Yıkımlarla ilgili gerek belediyemiz, gerek çevre koruma ve iklimlendirme daire başkanlığımız, gerek Valiliğimiz sulandırma noktasında, su püskürtme noktasında ve yerinde ayrışımın olmaması noktasında azam titizliği gösteriyoruz. Her şey zamanında yapılıyor. Bu memleket sahipsiz değil. Bu memleketin sahibi de var, Valisi de var, Belediye Başkanı da var, Vekili de var, Cumhurbaşkanı da var. Mahallelerimizin sancak beyleri olan kahraman muhtarları da var” dedi.
Gelecekte en hızlı toparlanacak şehrin Malatya olacağını ifade eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Çevre yollarını, kuşak yollarını, alternatif yolları, meydanları açıyoruz. Bunların ihtiyaç duyacağı işyerleri, mekânları, depoları, ekmek fabrikalarını, yemek fabrikalarını hepsini açıyoruz. Şehrimizde yerinde dönüşüm ve kalıcı konutlar kaldı. Kalıcı konutların bir kısmının kuraları inşallah Aralık ayında çekilecek. Kernek’te, Kentsel Dönüşümdeki yaklaşık 1000 konutu Güney Kuşak Yolu civarındaki hak sahiplerine teslim ettik. Bakırcılar Pazarı inşaatının fore kazıkları çakıldı. Ayrıca Bakırcılar Pazarı inşaatındaki zemin sularının drenaj edilmesi noktasında da gerekli deşarj çalışması yapıldı. Meclis toplantımızda Yerinde Dönüşüm Daire Başkanlığı kurulmasına karar verdik. Bu bize has bir oluşumdur. Bu başkanlığa bağlı 3 tane şube müdürlüğü kurduk. Biri teknik işlere, biri halkla ilişkilere, diğeri de mali işlere bakmak konusunda gayret gösterecek” dedi.
“BU YOL KUTLU BİR YOLDUR”
Malatya’nın yeniden inşası için muhtarların, STK’ların ve siyasetçilerin önemli görevler üstlenmesi gerektiğine dikkati çeken Başkan Gürkan, “El ele vereceğiz, gönül gönüle vereceğiz ve inşallah hep birlikte Malatya’yı ayağa kaldıracağız. Elimizdeki istatistiklere göre 200 bine yakın vatandaşımız il dışında. Bu vatandaşlarımızı ve daha önce giden vatandaşlarımızı şehrimize tekrar getireceğiz. Şehrimize getirmenin yolu, şehrimizi cazip hale getirmektir. Dedikodu yapanlara fırsat vermeyeceğiz. Şehrimize negatif elektrik veren hiç kimseye müsaade etmeyeceğiz. Şehrimizin demografik, sosyolojik yapısını bozmadan şehrimizi mazisine layık istikbaline hazırlayalım. Ben size inanıyorum, güveniyorum. Bu yol kutlu bir yoldur. Vebali ve sorumluluğu olan bir yoldur. Muhtarlar gününüzü kutluyorum” şeklinde konuştu.
Malatya Valisi Ersin Yazıcı da yaptığı konuşmada Filistin’de yaşanan zulme değinerek, “Muhtarlar Gününüzü tebrik ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımıza bu günü bizlere hediye ettiği için şükranlarımı sunuyorum. Bugünkü programı tertip eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a ve ekibine huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. 10 gündür dünyada bir katliam yapılıyor. Filistin’deki Müslüman kardeşlerimiz zulme uğruyor, katlediliyor. Bunu kınıyorum, lanetliyorum. Şunu da söylemek istiyorum; bu zulüm bitecek. Büyük Türk Devleti, Büyük Türk Milleti bu zulmün durdurulmasında liderimizin önderliğinde öncülük edecek. Buna muktediriz. Allah’ın izniyle Türk Devleti bu zulmü bir şekilde durduracak. Tabi ki öncelikle oradaki kardeşlerimize şehitlerimize rahmet diliyorum” dedi.
“SAKIN OLA Kİ ÜMİDİNİZİ KAYBETMEYİNİZ”
Malatya’nın yeniden inşası noktasında hiçbir Malatyalının ümitsizliğe kapılmamasını vurgulayan Vali Yazıcı, “Güzel Malatya’mız 6 Şubat depremleriyle sarsıldı, yıkıldı. İnsanlarımız sağa sola savruldu. Ama hayat devam ediyor. Başkanımızın da ifade ettiği gibi birlikte hareket ederek, birbirimizden güç alarak, olumlu enerjiyi alarak, negatif enerji pompalamayarak bu zorluğun altından Allah’ın izniyle hep birlikte kalkacağız. Sakın ola ki ümidinizi kaybetmeyiniz. Bu büyük devlet, Türkiye’nin bir parçası olan bu şehrin güzel insanları zor günde nasıl kenetlenir biliyor. O düsturla da hareket edeceğiz. Biz burada yaşanan mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi için elimizden gelen bütün gayreti samimiyetle gösteriyoruz. Muhtar arkadaşlarımdan da destek gördük ve desteklerinin devam etmesini de istiyorum” dedi.
“MALATYA’YI AYAĞA KALDIRMAK İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ”
Malatya’da yapılan çalışmalar hakkında olumsuz eleştirilere değinen Vali Yazıcı, Malatya için çaba sarf etmeyenlere yönelik “Gereğini yaparız” dedi. Vali Yazıcı, “Şehir yeniden imar edilecek. İnancınızı bu noktada asla kaybetmeyin. Ben Düzceliyim. Düzce iki tane deprem yaşadı. Düzce eskisinden daha güzel. Allah’ın izniyle Malatya’da eskisinden daha güzel olacak. Büyükşehir Belediye Başkanına bir kez daha katıldığımı ifade edeceğim; bu meşgale içerisinde, bu zorluklarla uğraşırken sürekli paçalardan tutulup sadece eleştirip, en küçük olumsuzlukta sanki ‘Malatya bitti, yıkıldı’ gibi ifadelerin, arkadaşlarımızın moral ve motivasyonunu düşürdüğünü bilmelerini istiyorum. Bütün işler insanlar için yapılıyor. Ama bütün işleri de insanlar yapıyor. Başta muhtarlarımız olmak üzere seçilmiş ya da atanmış tüm kurumlarda çalışan arkadaşlarımız Malatya’yı ayağa kaldırmak için gayret gösteriyor. Gayret etmeyen kişiler var ise gereği yapılır. Muhtarlar için gereğini vatandaşımız yapar, memur için de gereğini biz yaparız. Ama böyle topyekûn suçlayarak, çalışanların şevkini kıracak düzeyde yapılan eleştirileri doğru bulmadığımı hepinizin huzurunda ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
“VATANDAŞIN ULAŞTIĞI İLK KAMU GÖREVLİSİ SİZLERSİNİZ”
Vali Yazıcı konuşmasını şöyle tamamladı: “Ben 31 yıldır muhtarlarımla birlikte yürüyorum. 14.görev yerimdeyim. Şükürler olsun. Bugüne kadar hiçbir muhtarımla problemim olmadı. Neden? Bir defa halkın seçtiği ‘benim derdimle dertlenecek benim sorunlarımı, taleplerimi, ihtiyaçlarımı ilgili yerlere iletecek ve yapacak olan kişi sensin’ dediği kişiyle idare uyumlu olur. Ben her daim uyumlu olacağım. Halkın teveccühünü kazanmış insanlara, demokrasiye inanıyorsanız saygı duyacaksınız. Dolayısıyla sevgili muhtarlar, vatandaşın ulaştığı ilk kamu görevlisi sizlersiniz. Zorlu süreçten geçtiniz. Allah hepinizden razı olsun. Ben inanıyorum ve 2 aydır da müşade ediyorum ki muhtarlarımızın tamamına yakını halkımızın bu güç günlerinde onlara merhem olmaya gayret etti. Allah gayretlerinizi boşa çıkarmasın. İnşallah, Malatya’mızı hep birlikte ayağa kaldıracağız. Ben muhtarları hep Uçbeyleri olarak gördüm. Uçbeylerimizle birlikte bu şehri tekrar ayağa kaldıracağız. Muhtarlar gününüzü kutluyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”