Darende’nin Yarımca Köyü’nde 3 dönemdir muhtarlık yapan Emine Sevinç Özalp’a bugünlerde bir dokunan deuim yerindeyse ‘bin ah’ işitiyor. Yarımca muhtarı Emine Sevinç Özalp, üç dönemdir muhtarlık yapıyor. Bu üç dönem sonunda değişen bir şeyin olmadığını söyleyen Özalp, yol, su, okul binası gibi sorunların halen devam ettiğini ve uzun zaman içinde de çözülecek gibi görünmediğini söyledi.
Köyün sorunlarını kendi sorunları olarak gören Özalp, köyün ihtiyaçlarını ilk dönemlerde kendi bütçesiyle yapmaya çalışmış ancak maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle karşılayamadığı için resmi kurumlara başvurmuş ancak bir sonuç alamamış.
KÖY ODASI OLARAK KULLANILACAK
Özalp,
“ Hizmet yok, arayan soran yok”
diyerek şöyle devam etti:
“Birinci, ikinci, üçüncü dönem de aynı şeyleri isteyip duruyorum. Yolumuz yapılsın. Köy içi yollar düzeltilsin. Köyün bir sulama pınarı var. O yazları kuruyor. Belli ki bir su kaybı söz konusu. Kuraklık olsa belli şeyden sonra tekrar akmaz. Baharda aktığına göre bir su var ancak su kaybı olan bir yerler var. Yenilensin demiştik. Okul binamız elden geçirsin, bakımı yapılsın. Okulu hem köy odası gibi kullanalım hem muhtarlık binası olarak kullanalım dedik. Onu da yapmadılar”
dedi
PARKE TAŞI OLURSA GÜZEL OLUR
Köyün doğal yapısının korunması gerektiğini belirten Özalp,
“Asfalt buranın yapısını bozar yani bu doğallığını bozar. Artı yazın çok koku ve sıcak olur. Asfalta doymuş bu millet artık. Parke taşı olursa hiç değilse doğallığını biraz daha koruyabiliriz. Yani illa asfalt parke taşı olmasın, elek altını getirseler dökseler işte bir silindir geçseler ne olur yeter ki düzgün olsun. Yani buranın toprak yapısı nedeniyle pek bir çamur olmaz. Buralarda kumlu toprak onun için hemen süzülür”
dedi.
YER ALTI SULARINA DİKKAT!
Planlama olmadan yer altı sularına izin verilmemesi gerektiğini belirten Özalp, şöyle devam etti:
“Bu bölgede buğday, arpa, nohut gibi ürünler yetişiyor, kıraç arazi başka bir şey kaldırmıyor zaten. Almancılar her tarafı kayısı bahçesi, badem bahçesi yaptılar. Bahçelerinden su çıkarmaya çalışıyorlar. Kuyu bir tanesi açtı, şimdi herkes kuyu açmaya çalışıyor. O da bana ters geliyor. Çünkü yeraltı sularına dokunduğunda biter. Bozarsın düzeni bozarsın. Çok olduğu zaman da işte bir sene ya alırsın onun faydasını görürsün, görmesin ondan sonra kuruma başlar. Dolayısıyla o biraz beni sıkıntıya sokuyor yani. Ama tabi bu benim durun dememle olmaz bunu büyükler yapması lazım. Planlama yok, program yok.”
YOLUMUZ HALEN AYNI
Yollarının halen yapılmadığını söyleyen Özalp,
“Her kar yağdığında yolumuz kapanıyor ama geliyorlar, açıyorlar. Bir saat sonra yeniden kapanıyor, ertesi gün tekrar açıyorlar. Çünkü yol kayboluyor, vadiler doluyor karla. Yolu görmüyorsun. Direkler istedim, kapan koyun da dedim. Sonra ben yapayım dedim. Her iki giriş ve çıkışlar için iki yüz lira mıydı neydi o zaman. Yani yeter artık dedim. Yani kendi kesemden olmuyor. Toprakla yapmışlardı. O da kazalara neden olur diye kaldırıldı”
dedi.