6 Şubat tarihinde yaşanan depremde Malatya’da binlerce esnaf zarar gördü. İş yerleri yıkılan bazı esnaflar konteyner işyerlerine taşındı. Depremde işyerleri ağır hasar alan bazı esnaflarda iddialara göre Özsan Sanayi sitesi içerisinde Valilik tarafından belirlenen yerlere iş yerlerini yaptı. Sabah saatlerinde çok sayıda polis ve zabıta ile henüz yeni yapılan iş yerlerini yıkmaya geldi. Bir ay içerisinde yapılan ve daha tam olarak faaliyete geçmeyen iş yerlerinin bir kısmı yıkıldı. Bir kısmına ise 2 gün süre verildi. İş yerlerini yıktırmak istemeyen esnaflarla kolluk kuvvetleri arasında tartışma yaşandı. Bir esnaf polisler tarafından göz altına alındı.
ESNAF: VALİLİK ONAY VERDİ
İş yerlerine arazi tahsisi için Valilik tarafından onay verildiğini ve arazileri depremzede esnafa kendilerinin tahsis ettiğini belirten Malatya Özsan Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Şemsettin Alkan, 6 Şubat’ta büyük bir deprem yaşadık. Sayın Valimiz’ in talimatıyla depremzede esnafımıza yer hazırlanması için bize talimat verdi. Ayrıca iş yerlerine hafriyat çekmek için 10 kamyon verdi ve 25 gün hafriyat çektik. Sayın Valimiz “Ben malzemede vereceğim, esnaf yapsın yerleşsin” dedi. Malzeme gecikince depremzede esnafımızın kimi arabasını sattı kimi kredi çekti ve iş yerlerini yaptı. Bugün Yeşilyurt Belediye Başkanı “Geçici dükkan ama ben buraları yıkacağım” dedi. Dozerleri gönderdi milletin canını yaktı.” Diye açıkladı.
“SANAYİ BAKANI DA VERİLEN YERLERİ GEZDİ, BANA TEŞEKKÜR ETTİ”
Sanayi Bakanı Varank’ın da yeri gezdiğini belirten Alkan, “Vali Bey geldi Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank geldi tahsis edilen yerleri gezdik. Hatta bana “Allah razı olsun, depremzedelere yardımcı oluyorsun” dediler. Ama Yeşilyurt Belediye Başkanını Türkiye’de durduracak bir güç bekliyoruz. 3-4 dükkanı yıktı Çarşamba günü de diğer dükkanları yıkacak. Dükkanı yıkılan esnaf şuan en az 500 bin lira masraf yapmıştır. Sandviç panelleri, demirleri ezdiler kullanılamaz duruma getirdiler. Yazık günah. Bari yıkacaksan bile vatandaşa 10-15 gün müsaade ver vatandaş bari demirlerini iş yerlerini boşaltsın. Şimdi Yeşilyurt Belediyesinin depremi oldu.” diye konuştu.
“HER HANGİ BİR TEBLİGAT YAPILMADI”
Dükkanı yıkılan Cumali Tay, Depremde iş yerimiz çöktü. En az 6-7 milyonluk zararım olmuştu. Bur da bize Valilik tarafından tahsis edildi. Belediyenin kendi kepçeleri tarafından yer düzeltip bizlere teslim edildi. Geçici olarak iş yeri yapabileceğimiz söylendi. Yaklaşık 400-500 bin lira masraf ettik, İçeride de yeni aldığımız makinelerimiz vardı. Her hangi bir tebligat yapılmaksızın. Sabah saat 08.00’da yüzlerce binlerce polis ve zabıta ile gelerek iş yerlerimizi yıktılar. 4 iş yerini yıktılar, hem de seçimin il sabahında.” Derken, kendilerine Valilik tarafından verilen belgeyi gösterdi.
YEŞİLYURT BELEDİYESİ: ÖZEL MÜLKİYETTE KEYFİ VE KANUNA AYKIRI
Yeşilyurt Belediyesi ise bir basın bülteni göndererek şu açıklamalara yer verdi: ‘Asrın Felaketi’ olarak kabul edilen depremler nedeni ile 11 İlde olduğu gibi Yeşilyurt İlçemizde de büyük yıkımlar olmuştur. Deprem nedeniyle oluşan mağduriyetleri gidermek ve bölgemizin yenidenimar ve ihya edilmesini sağlamak amacıyla başlatılan çalışmalara bütün ekipleriyle destek sağlayanBelediyemiz, ilgili kurumlar ile koordineli olarak geçici ve sürekli işyeri ve konutlar için süreç yönetimlerinde de yer almaktadır. Ancak bu süreçte kaçak yapılaşma ve bazı kişilerin menfi ve keyfidavranışları neticesinde ilçe genelinde çok fazla şehircilik ilkesine aykırı imalat tespit edilmiş olupbelediyemizin ilgili müdürlüklerinin görev ve yetki alanı kapsamındaki denetim ve kontrol sürecisürekli işlemektedir.
VATANDAŞ YOĞUN ŞİKAYETTE BULUNDU
Sorumluluk bölgemizde bulunan Yakınca Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Özsan Sanayi Sitesi içerisinde de CİMER’e yapılan yoğun şikâyetler ve belediyemizce yapılan denetimlerde özel mülkiyetekonu yerlerde olduğu gibi kamuya ait park ve yollarda kaçak yapılaşmanın olduğu tespit edilmiş olup,kayıt altına alınmıştır.Kanun ve mevzuata aykırı olarak, imar kirliliği oluşturan yapılar hususunda ilgili diğer kurumlar ileyapılan yazışmalarda herhangi bir kalıcı veya geçici yapılaşmaya ilişkin izinlerinin olmadığıanlaşıldığından Belediyemizce özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerindeki yapılaşmalar için 3194sayılı İmar Kanunu kapsamında idari ve cezai yaptırım süreçleri başlatılmıştır. Ancak kamu ortakmülkiyetinde bulunan yapılara için ise 775 Sayılı Gecekondu kanunun 18. Maddesi kapsamındadoğrudan yıkım süreçleri için işlem tesis edilmiştir.Kamuoyuna saygılarımla"