6 Şubat depremlerinin ardından Malatya’da müstakil ev alma ve arsa üzerine prefabrik konut yapma furyası başladı. Olası bir Malatya depreminde çok katlı binalara girmek istemeyenler ve evi ağır hasar alan veya yıkılan vatandaşlar kırsal bölgelere yöneldi.
Kent genelinde talep yoğunluğu başlayınca fiyatlardaki yükseliş de peşinden geldi. Malatya genelinde ortalama metrekare fiyatı 750 TL – 900 TL olan arsa fiyatları 6 Şubat depreminin ardından Bin 269 TL’ye yükseldi.
YEŞİLYURT’TA ARSA FİYATLARI UÇTU!
Endeksa verilerine göre; Malatya’da 2023 Şubat ayında arsaların metrekare fiyatı ortalama 1269 TL olarak gerçekleşti. Satış, saha çalışmaları ve internette yer alan verilere dayalı istatistiksel modelleme yöntemleri ile elde edilen sayısal verilerde Malatya’da Şubat 2023 sonu itibariyle konut imarlı arsaların fiyatları yüzde 55,51 arttı.
Kent genelinde aşırı talep üzerine artan arsaların büyüklüklerinin 600 metrekare ile 980 metrekare arasında değişkenlik gösterdiği belirtildi.
Kent genelinde aşırı talep üzerine artan arsaların büyüklüklerinin 600 metrekare ile 980 metrekare arasında değişkenlik gösterdiği belirtildi.
Malatya genelinde arsa fiyatlarındaki yükseliş trendinde ilçe bazlı arsa fiyatları en çok artan ilçe Yeşilyurt oldu. Yeşilyurt’un kırsal bölgelerinde arsa fiyatları ortalama 1.437 TL’den alıcı buldu. Mart sonu itibariyle bu fiyatlarda yükselişin olması bekleniyor.
Yeşilyurt ilçesini metrekare fiyatı 1.105 TL ile Battalgazi İlçesi takip ediyor. Merkez ilçelerden biri olan Battalgazi’de arsa fiyatları metrekaresi 480 TL ile 2.820 TL arasında değişkenlik gösterebiliyor. Doğanşehir ilçesinde Şubat 2023 sonu verilerinde arsanın metrekare fiyatının ortalama 902 TL olduğu belirtilirken, Yazıhan’da 543 TL, Kale’de 709 TL, Akçadağ’da 804 TL bandında seyretti.
ARSA DOLANDIRICILARINA DİKKAT!
Kent genelinde imarlı arsalarda bu artış sürerken, bazı fırsatçılar tarafından imarlı olmayan tarım arazileri bu yöntemle hisseli şekilde satışa sunulduğu öğrenildi.
Özellikle Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerinde konteyner veya prefabrik konut kurmak isteyen depremzedelere tarım arazilerinin bir kısmı hisse usulü ile satıldığı ve sözleşme usulü ile tarım arazilerinin bu yöntem ile yerleşim bölgelerine dahil edildiği iddia edildi.
Uzmanlar, bu yöntem ile alınan tarım arazilerinde konut yapımının yasal olmadığı ve sonraki süreçlerde sorun yaşanılabileceği uyarısında bulundu. Hisseli yöntem ile alınan arazilerde ise sonraki süreçte tapu ve satış sorunlarının yaşanabileceğine de dikkat çeken Uzmanlar, imarlı arazilerin alınması konusunda tavsiyede bulundu.