Programın açılışında ilk konuşmayı yapan İl Milli Eğitim Müdürü Hatice Özdemir, Akif’in, Devlet adamlığı, Öğretmenliği vatanseverliği ve diğer özelliklerini anlatarak vatansever bir insan olarak yetiştiğini söyledi. Özdemir konuşmasının devamında ise ; “Bizler asımın nesli olduğumuzu 15 Temmuz hain darbe girişiminde bir kez daha kanıtlamış olduk. Bizim için Mehmet Akif ölmedi. Biz onu ruhumuzla davranışlarımızla yaşatıyoruz. Akif Milli Mücadelenin manevi tarafıdır. Asımın nesli olarak bizler de her daim vatanımız için çalışacağız” diyerek gençlere seslendi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise konuşmasında, “Bugün burada merhum Mehmet Akif Ersoy’un aramızdan ayrılışının 86 yılındayız. İstiklal marşını Milletin Milli marşı olduğu için sefahat kitabına istiklal marşını koymadığını biliyoruz. Bazıları zaman zaman geçmişimize hakaret etmek için ajanda provokatörleri düşüncelerini Milli şairlerimizin yazarlarımızın ağzından çıkmış gibi yayarak bu milletin zihnini bulandırmaya çalışıyorlar. Ersoy, Milli Mücadelede önemli görevler üslenmiş, yeri geldiğinde camilerde vaazlar vermiş ve gazi meclisimizde görev almıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de yakın arkadaşıdır. Her defasında da Mustafa Kemal Atatürk’ü takdir eden büyük devlet adamı olduğunu ifade etmiştir. Ülkemizin kurucusuyla millî şairimizin arasında bir problem varmış gibi algı oluşturan bir kesim var. Bu tür tutumlara da itibar etmememiz lazım. Bu gün milli şairimiz ile ilgili düzenlene bu toplantıda, Milli şairimizin düşüncesini anlatmamız lazım. Akif’i anlamak lazım. Mehmet Akif Aynı zamanda hafızdır. Kur’an tefsirine başlamıştır. Bazı şeyleri değerlendirirken sözlerle değil sosyolojik tarih ışığında değerlendirmek lazımdır. Kendi değerlerimiz üzerinde çalışmamız lazım Aramızda fitne fesat çıkaranlara fırsat vermememiz lazım” ifadelerini kullandı.
Ak Parti Malatya Milletvekili ve MKYK üyesi Öznur Çalık; “İstiklal marşımızın yazarı, İstiklal mücadelesinin kahramanı Mehmet Akif Ersoy’u minnet ve şükranla anıyoruz. Bu toprakları bize vatan eden bütün şehitlerimize Allahtan Rahmet diliyorum. Akif’i anlama, onu anlamak, anlatmak ve yaşatmak lazım. Bu nedenle programlar düzenleniyor. Biz tarihimizi bilirsek geçmişimizden ders alırız geleceğe de daha güzel hazırlanırız. Mehmet Akif Ersoy gibi değerleri anlayarak yaşamak lazım. İstiklal marşını yazmak bir iman işi, bir gönül işi ve bir yürek işiydi. Korkma diye başladı ve devam etti. Sadece İstiklal marşı değil Çanakkale şahitlerine yazmış olduğu şiir de her bir kelimesi her bir cümlesi tek tek anlaşılması gereken bir şiiridir. Mehmet Akif Ersoy’u, anmak, anlamak, anlatmak ve eserlerini yaşatmak bizlere düşüyor” diye konuştu.
Son olarak söz alan Malatya Valisi Hulusi Şahin, yaptığı konuşmada; “Bugün Mehmet Akif Ersoy’u anmak ve anlatmak için toplandık. Gençlerimize bu konuda birkaç cümle söylemek istiyorum. Akif, Asımın nesli diyor ya. Bu günkü asımın nesli sizlersiniz. İstanbul Cağaloğlu’nda İstanbul erkek lisesi var. Bu lisenin iç duvarında 03:30 de sabitlenmiş bir duvar saati var. O, 18 Mayıs’ı 19 Mayıs’a bağlayan gece 50 tane lise öğrencisi Çanakkale’de gönüllü oldular ve Çanakkale savaşında şehit oldur. Bunlar asımın neslini temsil ediyor. Bizler o büyük insanların yaptığı işleri yapıyor muyuz, onların torunları olmaya layık mıyız diye bir düşünelim” ifadelerini kullandı.
Programda sonrasında ise Mehmet Akif Ersoy’un Torunu Selma Argon Ersoy tarafından Akif’in, Dünya görüşü, yaşamı, eserleri hakkında söyleşi gerçekleştirildi.