Mühimmatın üretimini yapmak isteyen şirketler İnönü Üniversitesi ile masaya oturacak. 2019 yılında İnönü Üniversitesi tarafından duyurulan ve büyük takdir toplayan Akıllı Yangın Söndürme Mühimmatı, 190 ülkede farklı platformlarda gündem olmuştu. İnönü Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada Akıllı Yangın Söndürme Mühimmatının patent başvurusunun onaylandığı belirtildi. Üniversitenin yaptığı duyuruda,” Akıllı Yangın Söndürme Mühimmatı 2019 yılında üniversitemiz akademisyenlerinin çalışmaları sonucu geliştirildi. TÜBİTAK yarışmalarında Türkiye derecesi alarak birçok kez TEKNOFEST ve benzeri organizasyonlarda üniversitemizi temsilen halk ve sanayiciler ile buluşmuş olan ürün ayrıca yaklaşık 190 ülkede farklı platformlarda haberlere konu olmuştu. Aralarında ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda lider firmanın ve birçok kurum ve kuruluşun ilgi gösterdiği ve ürünün hayata geçirilmesi için çeşitli platformlarda iş birliği görüşmelerinin sağlandığı projenin önünde bulunan patent tescili bir engel olarak durmaktaydı. 2019 yılı Eylül ayında üniversitemiz tarafından patent başvurusu yapılmış olan Akıllı Yangın Söndürme Mühimmatı (medyada yangın söndürme bombası olarak bilinen) 3 yılı aşan bir değerlendirme sürecinin ardından patent tescili almaya hak kazanmıştır. Tasarım ve ürünün ortaya çıkarılış sürecinde emeği geçen Makine Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Murat Toptaş ve danışman hocası Prof. Dr. Mehmet Yılmaz hocalarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.” Denildi.
“DÜNYADA İLK BİZ YAPTIK”
Projenin mimarı olan Makine Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Murat Toptaş, gazetemize yapmış olduğu değerlendirmede, projenin dünyada ilk defa İnönü Üniversitesi çatısında kendileri tarafından geliştirildiğini söyledi. Toptaş,” Akıllı yangın söndürme mühimmatı projesi üzerinde çok fazla mesai harcadık. Dünyada hava araçlarından atılarak yangınları söndürebilme kapasitesine sahip bir akıllı mühimmat henüz mevcut değil. Bunu Türkiye olarak biz yaptık. Ancak gerek savunma sanayii firmalarımızın ve gerekse özel şirketlerin bu projeyi hayata geçirebilmesi, dolayısıyla İnönü Üniversitesi ile bir KNOW-HOW, üretim sözleşmesinin yapılabilmesi için mülkiyet hakkına sahip olmamız gerekiyordu. Bu sebeple 2019 yılı Eylül ayında İnönü Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi vasıtası ile Türk patent kurumuna patent başvurusu yaptık.” Dedi.
BENZERSİZ OLDUĞU KANITLANDI
Çin ve Güney Kore’nin Akıllı Yangın Söndürme Mühimmatı projesiyle ilgili başvuru yaptığını ancak, İnönü Üniversitesi çatısı altında gerçekleştirdikleri projenin benzersiz olduğunun anlaşıldığını ifade eden Toptaş, ”Araştırma ve ön inceleme raporları sonucunda akıllı yangın söndürme mühimmatına benzer Çin ve Kore de benzer patent başvurularının olduğu cevabı geldi ve incelemeye aldık. Konuyu incelediğimizde benzerliği bulunduğu iddia edilen ürünlerin aslında bizim ortaya çıkardığımız üründen çok farklı ve daha basit ve pratikte uygulanabilirliği olmayan sistemler olduğunu gördük. Hızlıca bir teknik içeriği de bulunan Ret cevabımızı yazdık. Neticede 40 aya yakın bir süreç geçti ve akıllı yangın söndürme mühimmatının benzersiz olduğu kanıtlandı ve patent almaya hak kazandı. Bu süreçte İnönü Üniversitesi Rektörü sayın Prof. Dr. Ahmet Kızılay hocamızın ve rektör yardımcısı Sayın Prof. Dr. İbrahim Türkmen hocalarımızın gerçekten çok fazla emeği oldu, zaman ve mesai harcadılar bu proje için. Kendilerine tekrar teşekkür etmek istiyorum.” Sözlerini kullandı.
İnönü Üniversitesinin mühimmat üretmek isteyen şirketlerle masaya oturduğunda elinin güçlü olduğunu vurgulayan Toptaş, ”Artık Yangın Söndürme Mühimmatı hakları yasal olarak İnönü Üniversitesi ve akademisyenlerine aittir. Üniversitemiz bu ürünü üretmek için talip olan ve cevap bekleyen yurt içinde ve yurt dışında bulunan savunma sanayii firmaları ile masaya otururken çok daha güçlü olacaktır.” İfadelerine yer verdi.