Kahvaltı programında konuşan KAVİL-DER Başkanı Yunus Poyraz derneğin kuruluş amacının ,Kahramanmaraş ve ilçeleri nüfusuna kayıtlı olup Malatya’da ikamet edenler arasında mesleki, sosyal ve kültürel yönden bilgi alışverişini sağlamak, ilgili özel ve resmî kurumlarla münasebetlerinin sağlıklı ve düzgün yürütülmesine yardımcı olmak, bu konularda çalışma yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek olduğunu söyledi.
Poyraz derneğin isminin “Söz Verme, Sözünde Durma” anlamlarına geldiğini belirterek şunları söyledi: “Kahramanmaraş ve İlçeleri Dayanışma Derneği, 2014 yılında Malatya’da kurularak faaliyetlere başlamıştır. Derneğimizi kısaca KAVİL-DER olarak isimlendiriyoruz. KAVİL ismi, Kahramanmaraş ve ilçeleri kelimelerinin ilk hece veya harflerinin bir araya getirilmesi suretiyle oluşturulmuştur. KAVİL kelimesi söz verme, sözünde durma, bir amaç uğrunda bir araya gelerek sözleşme anlamlarına gelmektedir. Bu anlamda kısa ismi, derneğimizin kuruluş felsefesine, amacına ve ruhuna da uygun düşmüştür.”
Dernek yönetiminin kırmızı çizgileri olduğunu kaydeden Poyraz “Dernek yönetimi olarak üç önemli kırmızı çizgimiz vardır. Derneğimizin kapıları iskambil, okey, tavla gibi her türlü oyuna; siyasete ve vatan millet düşmanlarına kapalıdır. Bunun dışında şartları uyan bütün hemşehrilerimize kapılarımız sonuna kadar açıktır.” diye konuştu.
Kahramanmaraş’ın “Şiirin Ve Edebiyatın Başkenti” olduğunu söyleyen Poyraz, “Son yüzyılda şehrimizin yetiştirdiği şair, yazar ve halk ozanı sayılamayacak kadar çoktur. Şiirin ve edebiyatın zirvesine ulaşmış Necip Fazıl Kısakürek; yedi güzel adam namıyla ün salmış şair ve yazarlar Cahit Zarifoğlu, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Alaaddin Özdenören, Akif İnan, Adil Erdem Bayazıt ve Ali Kutlay; saz ve söz üstadı büyük halk ozanı Aşık Mahsuni Şerif, büyük hiciv ustası Abdurrahim Karakoç, şair Bahaddin Karakoç, halk ozanı Hilmi ŞAHBALLI, çocuk edebiyatının usta kalemlerinden Mevlana İdris Zengin, şair Hayati Vasfi Taşyürek bir çırpıda sayabileceğimiz edebi değerlerimiz.” dedi.