-Yeşilyurt Belediyesi üzerinden yurtdışına kaçırılmışlardı..
Soruşturma dosyasındaki iddialara göre; Bingöllü eski bir kasaba belediye başkanı olan Ali Ayrancı’nın, Malatya’daki bazı ilçe belediyeleriyle irtibata geçerek, “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek’ adlı projeyle yurt dışına bazı kişilerin gönderilmesi için görüşmeler yaptığı, sonunda Yeşilyurt Belediyesi ile anlaştığı, Malatya ile ilgileri bulunmayan 51 kişinin, Yeşilyurt Belediyesi çalışanı İsa Yumuk aracılığıyla Malatya’daki bir derneğe üye yapıldıktan sonra, belediyenin bu kişilere gri pasaport (hizmet pasaportu) çıkartılması işlemlerini başlattığı, belediye başkan yardımcıları Bekir Karakuş ile Şahin Özer’in de katıldığı kafileyle 15 Şubat 2020’de Almanya- Hannover’e götürülen 51 kişinin geri dönmeyip, birçoğunun iltica talebinde bulunduğu, böylece Yeşilyurt Belediyesi’nin ‘insan kaçakçılığına” alet edildiği anlaşılmıştı. Konunun gündeme gelmesinin ardından yapılan araştırmada, yurt dışına götürülecek kişilerden para topladıkları belirlenen Ali Ayrancı ile Almanya’daki Ersin Kilit adlı organizatörlerin, Yeşilyurt Belediyesi ile bu tarihten daha sonra da aynı çalışmayı yapıp, 45 kişilik bir grubu 16 Eylül 2020 tarihinde yurt dışına götürdükleri, böylece Yeşilyurt Belediyesi’nin aracı edildiği ‘insan kaçakçılığı’ ile yurt dışına ‘kaçırılanların’ sayısının 96’ya ulaştığı ortaya çıkmıştı.
-3 kişi tutuklanmıştı..
İnsan kaçakçılığı soruşturması kapsamında Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Bingöllü eski belde belediye başkanı Ali Ayrancı ile Almanya’daki organizatör Ersin Kilit “Göçmen Kaçakçılığı” suçlamasıyla 22 Haziran 2022 tarihinde tutuklanmıştı. Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Temmuz ayının ilk haftasında tahliye edilmişti.
-Mesai bitimine 5 dakika kala dosya nöbetçi mahkeme ulaştırıldı
“Göçmen Kaçakçılığı” suçlamasıyla tutuklu bulunan Ali Ayrancı ve Ersin Kilit’in avukatlarının 2 Eylül Cuma günü arı ayrı dilekçelerle Malatya 3. Sulh Ceza Hakimliğine yaptıkları tahliye başvurusu reddedilmiş, ancak Ali Ayrancı’nın avukatlarının aynı gün Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi olan Malatya 7. Asliye Ceza Mahkemesine yaptıkları başvuru üzerine 16.55’de mahkemeye ulaştırılan dosya üzerinde inceleme yapan Malatya 7. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi tahliye karar vermişti. Mahkeme hakimi ise verdiği kararın ardından izne ayrıldığı ortaya çıkmıştı.
-Aynı mahkeme diğer şüphelinin başvurusunu reddetmişti..
Şüpheli Ersin Kilit’in avukatlarının Adliyedeki normal iş ve işlemlerin işleyişe göre; Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesinde aynı gün 2 Eylül 2022 Cuma günü karar çıkmayacağını düşünerek itirazlarını yine nöbetçi Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi olan Malatya 7. Asliye Ceza Mahkemesine 5 Eylül günü yapmış ve aynı mahkeme kararını 6 Eylül Salı günü vermiş, itirazı reddederek, tutukluluk halinin devamına karar vermişti.
-Ve son tutuklu da tahliye edildi..
Şüpheli Ersin Kilit’in avukatları, bu hafta tahliye talebini Malatya 2.Sulh Ceza Hakimliğine yaptı. Malatya 2.Sulh Ceza Hakimliği, şüpheli Ersin Kilit’i adli kontrol ve yurtdışı yasağı şartıyla tahliye etti. Şüpheli cezaevinden tahliye edildi.
-Başsavcılıktan tahliyelere itiraz
“Göçmen Kaçakçılığı Yapmak” iddiasıyla başlatılan soruşturmayı yürüten Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı şüpheli Ali Ayrancı ve Ersin Kilit’in tahliye edilmesi kararlarına bir üst mahkemeye itiraz ederek, yakalanmalarına yönelik tutuklama kararı çıkartılması talebinde bulundu.
Bu arada, skandalın patlak vermesinin ardından İçişleri Bakanlığı da soruşturma başlatmış; 15 Nisan 2021 tarihinde Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Belediye Başkan Yardımcıları Bekir Karakuş ve Şahin Özer ile belediye çalışanı İsa Yumuk hakkında soruşturma izni vermişti. Çınar, soruşturma iznine Kayseri Barosu’ndan tuttuğu avukatları aracılığıyla Danıştay nezdinde itiraz etmiş, 3’e 2 oy çokluğuyla hakkındaki soruşturma izni kaldırılmış, birçok yönüyle çok tartışmalı olan bu karar kamuoyunda da çeşitli yorumlara yol açmıştı.