6,8 büyüklüğündeki depremin verdiği hasar nedeniyle ibadete kapatıldıktan yaklaşık 10 ay sonra restorasyon ve onarımına başlanan, bina ve zemin güçlendirmesi gerekçesiyle, özgün mimari yapısına yeni kolonlar eklenen, kubbesi ve tabanı yeniden inşa edilen, ancak caminin özgün yapısındaki abdest muslukları kaldırılıp bahçenin bir başka bölümüne alınan camide yapılan çalışmada, en büyük eleştiri, caminin avlusunun çevresini saran, demir ve mermerden oluşan 'duvar' tepki topladı. Bunların caminin özgün görüntüsünü de bozduğu belirtilirken, bu işin yeniden ele alınarak yanlıştan dönülmesi istendi.
"YENİ CAMİYE YAZIK EDİLMİŞTİR"
Gelecek Partisi Malatya İl Başkanı Dr. Uçkan da, camideki bazı yapımlara tepki gösterdi ve şunları söyledi:
"Malum olunduğu üzere 2020 de yaşanan deprem sonrası, Malatya Yeni Cami hasar görmüştü. Bu hasarın ardından yetkililer harekete geçerek restorasyon çalışmalarına başladılar. Şu anda gelinen noktada Cami'ye yapılan işlemlerin, Tarihi Yeni Cami'nin dokusana uygun olmadığını söylemek istiyorum.
Özellikle avluya konulan ne olduğunu anlamadığımız demir sutunlar var. Bunlar Camimizin hem görünmesini engelliyor, hemde siluetini bozuyor. O güzelim avlu daraltılmış, abdest yeri ve pano yapılarak manzaranın ruhu bozulmuş. Camiler inşa edilirken etraflıca geniş avlular olmasına dikkat edilir, dışardan görünümünü engelleyecek yapılar tercih edilmezdi.
Şu anda yapılan işlemler ne yazık ki Yeni Cami'nin doğasını bozmuş ve güzelliklerine gölge düşürmüş. Malatya'nın simgesi Yeni Cami'ye yazık edilmiştir. Bu tür tarihi mekanlar onarılırken, işin uzmanlarına danışılmalı, yapının tarihi geçmişi göz önüne alınıp aslına uygun bir şekilde restore edilmeli. Umarım yetkililer tez zamanda yaptıkları bu yanlıştan geri adım atarak camimizi aslına uygun olarak tekrar hizmete açarlar."