Topaloğlu “geçmişte, Malatya’nın benzer yapılanmaya sahip her yerinde olduğu gibi, taziye konusunda bir sıkıntı yaşamıyorduk. Mahalledeki komşulardan biri evini taziye vermek için gelenlere açarken, vefat eden kişinin evi erkeklerin taziyesi için kullanılıyordu veya bunun tersi yapılıyordu. Halen bu uygulamayı devam ettirebilen komşular var ama azınlıkta kaldı. Yerli genç nüfusun başta ekonomik nedenlerle ilçeden göç etmesi ya da Malatya şehir merkezine taşınması, yaşlıların bilhassa kış aylarını eski evlerde geçiremeyip sadece yaz aylarında evlerine gelebilmeleri veya hiç gelememeleri nedeniyle taziyelerin cenaze çadırlarında verilmesi uygulamasına geçildi. Bilhassa kış ayları eski evler taziyeye gelenleri alabilecek kapasitede olmadığından veya ısınma problemi yaşandığından çadır uygulaması cazip geldi. Kovid-19 salgını çıkana kadar taziye çadırları kuruluyordu. Salgının etkileri geçtikten sonra da kurulabilir ama şu anda haklı olarak salgının yayılmasının önlenmesi için kurulmuyor. Şöyle veya böyle ileride insanımızın taziyelerini rahatça verebileceği mekanlara ihtiyaç duyacağız” derken, ileride çadır uygulamasının s mahalle için çözüm olmayacağını belirtti.
Hem Hıroğlu hem Çırmıhtı’daki diğer sokakların dar olduğunu, cenaze çadırı kurmaya uygun olmadığını vurgulayan Topaloğlu, çadır zor-bela kurulsa bile trafiğin tıkandığını belirtip “yaz ayları neyse de biz kışın sert geçtiği bir yerde yaşıyoruz. Kışın cenaze çadırları hiç sağlıklı değil. Taziyeye gelenler taziyesini verip 5-10 dakikada kalkabilir ama bilhassa taziyeleri kabul eden aile efradından sağlık sorunu yaşayanlar çadırda oturmakta zorlanıyor hatta daha da hastalanabiliyor. Belirttiğimiz tüm bu durumlar göz önüne alınarak, mahallemize bir taziye evinin yapılmasının elzem olduğu açıktır” dedi.
Topaloğlu, taziye evi yapılacak yerin hazır olduğunu söyledi. Hıdırağa Camisinin yanında Yeşilyurt Cami Koruma Derneğinin mülkiyetinde 800 metrekarelik bir arsa bulunduğunu haber veren mahalle muhtarı “burası Hıroğlu mahallesi sınırları içerisinde olmakla birlikte diğer mahallelere de yakın. Zaten Çırmıhtı büyük bir yer değil; başka mahalleden insanlar yürüyerek dahi gelse en geç 15 dakikada taziye evine ulaşabilir. Bu alana taziye evi yapılırsa sadece mahallemizin değil tüm Çırmıhtı’nın sorunu çözülür; insanlarımız sağlıklı şartlarda taziyelerini verebilir, kabul edebilir” dedi.
Topaloğlu taziye evi yapımı için Yeşilyurt Belediyesinin de destek sözü verdiğini ama ekonomik gücü daha yerinde olan Malatya Büyükşehir Belediyesinin desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirtip “Büyükşehirden bugüne kadar bir talebimiz olmadı. Sayın Başkanımız Gürkan’ın bu isteğimize sıcak bakıp taziye evi yapımı için destek sağlayacağına inanıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.