Yaklaşık 7 bin yıllık geçmişe sahip Arslantepe Höyüğü’ ne ilgi UNESCO Dünya Kültür Miras Kalıcı Listesi’ne alınmasının ardından yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Arslantepe’ ye yerli ve yabancı turistler akın ederken, her geçen gün ziyaretçi sayısı artıyor.
2021 yılının Temmuz ayında gerçekleştirilen 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla, Türkiye’nin 19’uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilen Arslantepe Höyüğü’ nü 26 Temmuz’dan buyana 34 bin ziyaretçinin geldiği belirtildi.
Arslantepe’ ye gerçekleştirilen ziyaretler ilke alakalı önemli açıklamalarda bulunan Şişman, “Arslantepe Höyüğü 2021 yılına gelinceye kadar pandemi dönemini saymazsak ortalama 30 bin ziyaretçi alan bir höyüktü. Arslantepe’nin UNESCO Kalıcı Miras Listesine girmesi ile birlikte sadece 26 Temmuz 2021 tarihinden itibaren 30 bin ziyaretçiyi geçti, 5-6 aylık süreçte bu rakamı elde etmiş olduk. Tabii 2021 yılını düşündüğümüz zaman pandemi şartlarından dolayı ziyaretçi sıkıntısı vardı. Buna rağmen 2021 yılını 34 bin ziyaretçi ile kapattık” ifadelerini kullandı.
KAZILAN YERİN ÜSTÜNÜN ÇATIYLA ÖRTÜLMESİ GEREKİYOR
Höyüğün korunması açısından en önemli çalışmanın çatı sistemi olduğunu söyleyen Şişman, “Bunlar Malatya çok kıymetli bir durum arz etmektedir. Arslantepe Höyüğü 2021 yılına gelinceye kadar pandemi dönemini saymazsak ortalama 30 bin ziyaretçi alan bir höyüktü. Listeye girmesi ile birlikte sadece 26 Temmuz 2021 tarihinden itibaren 30 bin ziyaretçiyi geçti, 5-6 aylık süreçte bu rakamı elde etmiş olduk. Tabii 2021 yılını düşündüğümüz zaman pandemi şartlarından dolayı ziyaretçi sıkıntısı vardı. Buna rağmen 2021 yılını 34 bin ziyaretçi ile kapattık. İnşallah 2022 yılında da biz ziyaretçilerin Malatya’mıza yoğun bir şekilde gelmesi noktasında çalışmalar yapacağız. Hatta 2022 yılı itibari ile Arslantepe Höyüğü’nde yapacağımız en önemli çalışmalardan birisi yıllardır devam ettirilen bir kazı var. Her kazı dönemi sonrasında kazılan yerin üstünün çatıyla örtülmesi gerekiyor. Bu noktada 2022 yılında en önemli çalışmamız Arslantepe Höyüğü’ nün üzerindeki çatı sisteminin genişletilerek yeni alanların kapatılmasına yönelik olacak” dedi.
Karşılama Merkezi’nin yapımı için ihaleye çıkacaklarını belirten Şişman, Önümüzdeki aylarda bu proje ile ilgili bakanlığımızla yapacağımız toplantılar sonrasında karşılama merkezinin projesini nihayetlendirip arkasından proje noktasında ihale gerçekleştireceğiz. Proje ihalesi ortaya çıktıktan sonra yaklaşık maliyet belirlenecek ve bakanlığımız tarafından ayrılacak olan ödenekle de Karşılama Merkezini bitirmeyi planlıyoruz. Arslantepe Höyüğü’ nü şehrin tanıtımında birinci sıraya alıp ilçelerimizdeki diğer kültürel miraslarımızla, bölgemizdeki diğer UNESCO listesinde yer alan eserlerle birlikte bölgesel bir destinasyon planlaması yapıyoruz. Bu noktada Fırat Kalkınma Ajansı ile Bingöl, Tunceli, Elazığ ve Malatya illerinde 2022 yılında bahse konu şehirlerde il müdürlerimizle beraber bölgeyi nasıl tanıtırız, bölgedeki turizm unsurlarımızı daha çok nasıl öne çıkarırız ve bölgeye ne kadar turist çekebiliriz bunun planlamalarını yapıyoruz” cümlelerine yer verdi.
‘GO TURKEY’
Arslantepe’nin tanıtımı noktasında gerekli çalışmaları yapacaklarını dile getiren Şişman, “Bu unsurlardan bir numara şu an Arslantepe Höyüğü. Biz bu noktada ilk etapta Arslantepe Höyüğü’ nün bakanlığımıza ait olan ‘Go Turkey’ sitesinde tanıtılması noktasında, ayrıca ‘Gezsem Malatya‘ sosyal medya hesapları oluşturacağız. Orada da şehrimizin tanıtımı noktasında, Arslantepe Höyüğü’ müzün tanıtımı noktasında çabalar içerisindeyiz. Arslantepe’ ye ilgi olunca diğer ilçelerimizde de yer alan bu kültürel miraslara da vatandaşlarımızın, paydaşlarımızın daha çok sahip çıkacağını düşünüyorum. Bu da dünya mirası listesine alınmış olmanın en büyük kazanımı” dedi.