Ellerinde mahkeme kararı olmasına rağmen eski eşleri bu karara uymadığı için belirlenen günlerde çocuklarını göremeyen ebeveynler, icra müdürlüklerinin yolunu tutuyordu. Ancak bu uygulama tarihe karışıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre boşanan anne ve baba çocuklarını görmek için artık icra yoluna başvuramayacak. Avukat Rabia Nur Uzunay ve Psikolog Erhan Ateş “İcra yoluyla çocuk tesliminde değişiklik” düzenlemesi hakkında merak edilenleri anlattı.
“SEÇİM ŞANSI YOK”
Psikolog Erhan Ateş, “Çocuk bir mal değildir” diyerek şunları söyledi:
“Çocuk sende kalsın, bende kalsın veya ben alacağım, yok sen değil ben alacağım algısına girilmemesi lazım. Çünkü çocuk kaç yaşında olursa olsun bir bireydir. Çocuğun bir ismi var ‘sen şunun malısın veya bunun malısın’ denilmiyor. Çocuğun kendisinin istediği durumlarda gitme ihtimalinin olması lazım. Diğer şekilde çocuklar mahkeme yoluyla, icra yoluyla oradan oraya alınıp götürülüyor. Böyle olunca çocuk arada duygusal bunalımlar yaşar. Kendisinin bir birey olmasından ziyade kendisini bir mal bir nesne olarak algılar. Böyle olduğu zamanda çocuk her iki tarafa öfke duyacak ‘neden böyle bir ortam yaşandı da ben oradan oraya gidip durdum’ diyecek. Bir diğer konu da; anne ve babalar bu bireyler için derse ki işte senin baban böyle, annen böyle biri derlerse çocuk bu bunalımı ikiye katlar ‘neden böyle bir ailenin çocuğuyum’ der. Çünkü seçim şansı yok, tercih etme şansı yok. Bu sefer bu durumlar farklı reaksiyonlar olarak ortaya çıkıyor. Ya tam depresif durumlara giriyor, içine kapanıyor ya da tam tersi saldırganlık ortaya çıkıyor. Bu da genelde çocuklarda suça eğilim oranlarını arttırıyor. Çocuklarda için icra yoluyla alınması kötü bir durumdu.”
Çocukların icra yoluyla anne veya babalarıyla görüşme kararından vazgeçilmenin hukuki boyutundan bahseden Avukat Rabia Uzunay, süreçle ilgili şu bilgileri verdi:
“Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin ilâmların yerine getirilmesi artık İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre değil, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu (ÇKK)’na 7343 sayılı Kanun ile eklenen maddelere göre gerçekleştirilecek. Bu konuda icra dairesinin ve icra mahkemesinin herhangi bir görevi kalmayacak olup, denetleme ve yaptırım uygulama yetkisi aile mahkemesine verilecektir. Çocuk Koruma Kanunu’na eklenen geçici maddeye göre, değişiklik yapılan hükümlerin uygulanmasını göstermek üzere Adalet Bakanlığı yürürlükten itibaren en geç 6 ay içerisinde yönetmelik çıkarılacaktır. Yani yayım tarihinden itibaren en geç 1 yıl sonunda ülke genelinde düzenleme uygulamaya alınacaktır” dedi.
“KADEME KADEME GERÇEKLEŞECEK”
Avukat Uzunay, “Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin yeni hükümlerin ülke genelinde uygulamaya başlanması kademe kademe gerçekleşecek. Adalet Bakanlığı, yeni düzenlemenin uygulanmaya başlayacağı yerleri tespit edecek ve bunları resmî internet sitesinde duyuracak. Ayrıca çocuk teslimi veya kişisel ilişkide hak sahibi olan kişi artık adlî destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü’ne başvuracaktır. Çünkü icra dairesi dosyayı göndermeyip işlemden kaldırdığı için, hak sahibinin yeni bir başvuru yapması gerekecektir. Yapılan bir başka değişiklik işlemlerin harçtan muaf olmasıdır. Bu iş ve işlemler için yapılacak tüm masraflar, avukatlık ücreti hariç, Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacaktır” dedi.