Yıllarca bir problem olarak gösterilen hurdacılar, yeni yer talebinde bulunurlarken, hiç de tahmin edemedikleri bir olayla karşı karşıya geldiler. Dün sabah saatlerinde emniyet, zabıta güçleri, iş makinelerini karşılarında gören hurdacılar neye uğradıklarını şaşırdılar. ‘Yol açılacak’ gerekçesiyle yaklaşık 8 hurdacının taşınmasını isteyen Yeşilyurt Belediyesi, sitede hurdacılık yapan esnafların direnciyle karşılaştı.
Belediyenin bu tavrının yanlış olduğunu dile getiren hurdacı esnaflarından Ahmet Özdemir, belediyenin yol açmak istediğini söyledi.
Açılmak istenen yolun Hurdacılar Sitesi’nin ortasından geçtiğini ifade eden Özdemir, yolun geçtiği alan yaklaşık 8 tane esnafın dükkânı bulunduğunu sözlerine ekledi.
“BU YOLDAN GALİBA UÇAK GEÇECEK”
Sitede korsan çalışmadıklarını ve yasal yükümlülüklerini yerine getirdiklerini belirten Özdemir, şunları kaydetti:
“Apansız geldiler ve yolu açacaklar. Yol açılacak yerde de 8 tane dükkân var. Şu anda biz mağduruz. Belediyeler de bize yer konusunda söz verdi. Belediyelerin bu sözünü tutmasını bekliyoruz. Belediye bizlere ‘kömürcülerin, samancıların oraya gidin, dağılın’ diyor. Bizim emniyetle ilgili bir sorunumuz yok, onlar da görevlerini yapıyorlar. Fakat kış günü, dolar zirvelerde, ekonomide sıkıntımız var. Belediye de gelmiş yol açacak. Bu yoldan galiba uçak geçecek. Bize dükkânların boşaltılmasıyla ilgili herhangi bir tebligat gelmedi. Biz burada emniyet güçlerini gördük ve merak ettik, yanlarına gittik, meğerse bizleri kaldıracaklarmış. Biz burada korsan çalışmıyoruz, her şeyimiz yasal. Buğday, Şire pazarlarına kaç defa yer verildi? Türkiye’nin en büyük ekonomik sektörü olan geri dönüşüm sektöründe bulunan esnaflarız. Ne Şire ne de Buğday pazarı bizim ciromuza kavuşamaz. Gelmişler ki kış günü bizi buradan kaldırsınlar. Bizim talebimiz bize yeni bir yer versinler ki, bizler de buradan taşınalım. Biz burada kalmak istemiyoruz. Bir an önce bize yer versinler. Burası mülkiyet alanı, ticari alan değil. Burası belediyeyle alakası olmayan bir yer ve şahıs malı. Biz burayı kiraladık. Belediyenin yapmadığını buradaki arkadaş yaptı ve bize kendi mülkünü tesis etti. Şimdi belediye gelmiş ki bizi bu yerden kaldırsın. Burada kanalizasyonumuz, elektriğimiz, suyumuz var, vergimizi veriyoruz. Biz burada yasal çalışıyoruz.”
“BİZ EKMEĞİMİZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Kendilerine yer verilmesini isteyen esnaf İbrahim Kocaaslan ise, “Sözün bittiği yerdeyiz. Bu kış günü bizi buradan çıkartmak istiyorlar. Bu çok yanlış bir şey. Bize yer verseler, biz hiç beklemeden taşınırız. Bizim yerimiz yok. Bizi herhangi bir bilgi vermeden, tebligat veya mesaj göndermeden ansızın geldiler. Bir ay önce gelip burada bir şeyler yaptılar. Bugün de burayı yıkmaya çalışıyorlar. Yer verilmediği takdirde bu kış günü nereye gider, dükkânlarımızı nasıl boşaltabiliriz ki? Ne doğru dürüst maddi durumumuz ne de gidecek bir yerimiz var. Biz ekmeğimiz için çalışıyoruz” dedi.
“HİÇBİRİSİ BİZİMLE İLGİLENMEDİ”
Malatya’da 3 bin kişinin geri dönüşüm sektöründen ekmek yediğini belirten esnaf Rıfat Yıldırım da, “18 yıldır geri dönüşüm işiyle uğraşıyoruz. 2003 yılında belediyenin aldığı kararla burası hurdacılar sitesi olarak encümenden geçti. O günden bu güne kadar biz gelen belediye başkanlarından yer istiyoruz. Hiçbirisi bizimle ilgilenmedi. Belediye eski Başkanı Ahmet Çakır, başkan olmadan önce buraya geldi. Biz de Belediye Başkanı olması halinde bize yer vermesini talep ettik. O da bize, ‘Oy verin, size yer veririz’ dedi. Ahmet Bey milletvekili oldu, kendinden sonra 2 belediye başkanı geldi. Hala bize bir yer verilmedi. Halimize bir baksınlar, çamur ve pislik içerisinde yaşıyoruz. Belediye başkanları lütfen bizimle ilgilenin. Şatafatla iş yapmayın. Malatya’da 3 bin kişi bu sektörden ekmek yiyor, burada trilyonlarca para dönüyor” ifadelerini kullandı.
Yeşilyurt Belediyesi’nin yol açmak istemesini değerlendiren ve hurdacıların bulunduğu mülkün sahibi olan vatandaşlar ise, belediyenin kendi isteği doğrultusunda hareket ettiğini söyleyerek tepki gösterdiler.
“HURDACILARIN BULUNDUĞU ALAN BİZE AİT”
Yol açılmasına onay verdiğini dile getiren mülk sahiplerinden Selahattin Ayhan, “Yapılan hiç doğru bir şey değil. Hurdacılar sitesi yapılması lazım ki, buradaki vatandaşlar da yeni yerine gitsinler. Bu kış günü pat diye gelinmez ki. Burada binlerce kişi ekmek yiyor, esnafların burada tonlarca malzemesi var ve bir an da gelip ‘Yıkacağız’ diyorlar. Böyle olmaz. Hurdacıların bulunduğu alan bize ait. Bize gelip yol açmak istediklerini söylediler. Biz de hurdacılar sitesi yapılana kadar mülkümüzden şu anda yolun geçmesini istemediğimizi söyledik. Burada bizim bir onayımız yok ama belediye kendi kafasına göre yol açmak istiyor. Biz hurdacı arkadaşlarımızın mağdur olmasını istemiyoruz. Sabah ‘polis, zabıta ekipleri geldi, burada yol açacağız’ dediler. Biz kış günü vatandaşların mağdur olmasını istemiyoruz” açıklamasında bulundu.
“NE ZAMAN İNŞAATA AÇARSAM, BELEDİYE BU YOLU AÇABİLİR”
Açılmak istenen yolun aciliyetinin bulunmadığını ileri süren mülk sahiplerinden Mehmet Coşanay da, “Ben burayı ne zaman inşaata açarsam, belediye bu yolu açabilir. Açılacak yolun aciliyeti yok ve ana bir yol da değil. Burası ara bir yol. 10 metre ileride zaten yollar var. Bu yönde sıkıntı yok. Bu alanın ortaklarından biriyim. Ben şu anda mülkümden yol geçmesini istemiyorum. Ne zaman ki hurdacılar bir yer verilir, ne zaman bu alanda inşaat çalışmaları başlar o zaman elbette ki açılır. Burada yol olması ileride bizim de yararımıza fakat şimdi değil. Buradaki esnafalar bir yer bulunur, buradan bu insanları taşırlar, o zaman yol açılır bizler de inşaatımıza başlarız” şeklinde konuştu.