Acil hastalara ve ani sağlık sorunlarına doktor ve yardımcı sağlık personeli ile ilk müdahaleyi yaptıktan sonra, hastaların hastanelere taşınmasını sağlayan ve 17 bölge merkezinden Türkiye geneline hizmet veren helikopter ambulans hizmetinin, yüklenici firma THK – Gökçen Havacılık şirketinin mahkeme tarafından tasfiyesine karar verilmesi nedeniyle, aralarında Malatya’nın da bulunduğu 5 merkezde durdurulduğu öğrenildi. Bu hizmetin, ‘tasarruf’ gerekçesiyle sonlandırıldığı iddiaları ise doğrulanmadı.
Malatya’da konuşlu helikopter ambulans, Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Erzincan ve Erzurum’u kapsayan bölgeye hizmet veriyordu.
Sağlık turizmi merkezi iddiasındaki Malatya için büyük kayıp
Sağlık Bakanlığı, 2013’te Gökçen Havacılık ile 17 helikopterlik bir ambulans helikopteri sözleşmesi imzalamış ve 2018’te de sözleşme yenilenerek helikopter sayısı 19’e çıkarılmıştı.
Bölgede bugüne kadar verdiği hizmetlerle, Turgut Özal Tıp Merkezine taşıdığı hasta sayısı ile çok sayıda insanın hayatını kurtaran hava ambulans hizmetinin iptal edilmesinin sağlık turizmi merkezi iddiasındaki Malatya için büyük bir kayıp olacağı değerlendiriliyor.
Mahkeme şirketin tasfiyesine karar verdi
Sağlık Bakanlığı – Acil Hizmetler Genel Müdürü Dr. Eray Çınar’ın ilgili birimlere gönderdiği yazıya göre; 2018 yılında ihalesi yapılan 19 helikopter ambulans kiralama ihalesine ait sözleşme, Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin 9 Eylül 2021 tarihli, “tasfiye kararı” ile 22 Ekim 2021 tarihinden itibaren tasfiye edildi.
Mahkemenin söz konusu kararının doğurduğu sonuçlardan biri olarak, aralarında Malatya’nın da bulunduğu 5 helikopter ambulans merkezinde konuşlu helikopter ambulansların verdiği hizmetlerin, bu merkezlere bağlı bölgeler kapsamındaki illerde durdurulduğu belirtildi.
Ambulans helikopterin hizmet veremeyeceği bölge merkezlerinin, Malatya, Afyon Bursa, Çanakkale ve Sivas olduğu bildirildi.
Yeni helikopter ambulans ihalesi yapılacak
Bu arada, yeni ambulans helikopter hizmeti için Sağlık Bakanlığı’nın yeni ihale yapacağı, bu ihale sürecinin yaklaşık 3 ay süreceği belirtiliyor. Sağlık bakanlığı, bu süre içinde, kendi inisiyatifi ile ambulans helikopter kiralayabileceği ve bu işe ait hak ediş bedellerinin Sağlık Bakanlığı’nca karşılanacağı kaydedildi.
Siyasilerin devreye girmesi bekleniyor
Bir hafta içinde, Malatya’da en az 5-6 kritik olaya müdahale eden, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Merkezi’ne hasta nakli yapan, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Erzurum ve Erzincan’da yine kritik ve acil hastaları hastanelere taşıyarak hayat kurtaran Hava Ambulans hizmetinin, en hızlı şekilde yeniden devreye girmesi için milletvekillerinin konunun takipçisi olması ve yetkili kurumlarla birlikte kamuoyunu bilgilendirmesi bekleniyor.
HABER BÜLTENİ