Kayısı üreticisinin merakla beklediği ve bugüne değin açıklanmaması nedeniyle fiyatlandırma konusunda dalgalanmalara neden olabileceği ileri sürülen kayısı rekoltesinin belirlenmesi konusunda bu yıldan itibaren yeni bir model oluşturulacağı bildirildi.
Malatya kayısı rekoltesi tahmininin belirlenmesinde, ‘Koordinatör İl’ yetkisine sahipti
Kayısı rekoltesi geçen yıla kadar; Malatya’nın verilerine ilave olarak, Baskil (Elazığ), Gürün (Sivas), Elbistan (K. Maraş) ve Adıyaman’dan Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne aktarılan verilerin de Kayısı Rekoltesi Tahmin Komisyonu tarafından işlenmesi sonrasında ilgili kurumların ortaklaşa imzasıyla Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından açıklanıyordu.
Malatya’nın ‘Koordinatör İl’ yetkisi elinden alındı
Edinilen bilgiye göre; Kayısı üretim havzası olarak bilinen ve başta Malatya coğrafyası olmak üzere Baskil (Elazığ), Elbistan (K. Maraş), Gürün (Sivas) ve Adıyaman’ı kapsayan bölgedeki kayısı rekoltesinin belirlenmesi konusunda geçtiğimiz yıla kadar ‘Koordinatör İl’ görev ve yetkisine sahip olan Malatya’nın bu yetkisi alınarak, kayısı rekoltesinin belirlenmesi ve açıklanması yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın merkezi teşkilatına devredildi.
Kayısı rekoltesinin belirlenmesi ve açıklanması konusundaki ‘Koordinatör İl’ yetkisinin Malatya’nın elinden alınmasından sonra, her ilin kayısı üretim tahminlerine ilişkin bilgileri, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri aracılığı ile Bakanlığa aktaracağı, Bakanlık yetkililerinin tüm illerden gelen verileri birleştirerek hem Türkiye’nin toplam kayısı rekolte tahminini hem de il bazında illerin kayısı rekolte tahminini açıklayacağı öğrenildi.
Kayısı üreticisi, açıklanan rekolteye göre planlama yapıyordu
Kayısı üreticisi, Malatya tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, genel olarak her yıl Mayıs ayının son haftasında açıklanan kayısı rekoltesi tahmini ile piyasada oluşan fiyatlandırmaya bağlı olarak planlama yapıyordu.
Üretici, bu planlama kapsamında, rekolte tahminine bağlı olarak oluşan fiyata göre ürettiği kayısısını ya yaş olarak ağaç üzerinden satıyor ve bu durumda işçilik için para harcamıyor; üretici, yine piyasadaki fiyatlandırmaya bağlı ve ikinci bir seçenek olarak ürettiği kayısısını kuru kayısı olarak işliyor.
Kayısı rekoltesi konusundaki belirsizlik üreticiyi tedirgin ediyor
Kayısı rekoltesinin, Haziran ayının ortalarına yaklaştığımız tarihe gelmemize karşın henüz açıklanmamış olması ve rekolte için Ankara’dan haber beklenmesi üreticinin hasat mevsiminde belirsizliğe mahkum edilerek, tüccarın inisiyatifine terk edilmesi eleştirisine yol açıyor.